Annonce

Annonce

Svar: 2 måneder og hård mave


12. september 2023

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev og stort tillykke med den lille pige - og velkommen til :)

Du fortæller, at din datters afføring er tyk og grumset - og det lyder for mig, som det man kan kalde en grødet afføring, altså at det ligner "grød", og det tyder derfor også på, at lactulosen virker. Afføring er tyk, men ikke fast, og det er godt.

Jeg skal dog lige være sikker på, at det er lactulose, hun får? Lactulose er en mikstur, som hun skal drikke. Det er meget sødt og klistret og gives f.eks. på en ske. Du bør ikke give det i flasken, da det så kan klistre fast på siden af flasken eller i flaskesutten, og du kan derfor ikke vide, om hun rent faktisk får den mængde, som hun skal have.

Man kan også få et afføringsmiddel, der hedder "laxoberal dråber", men disse gives normalt ikke til så lille et barn... Jeg går dog ud fra, at det er lactulose mixtur hun får...:)

Til børn under 5 måneder anbefales 3-6 ml dagligt fordelt på 2 doser. Barnet skal have lactulose indtil afføringen er normal, og det sker normalt inden for 1-2 uger. Herefter kan man tilbyde gradvist mindre, så hun til sidst helt kan undvære det.

Når det så er sagt, så vil nogle børn, der får modermælkserstatning, kunne have behov for lactulose i længere tid. Lactulose virker ved at binde væske i tarmen og dermed blødgøres afføringen. Det er således ikke noget, der påvirker tarmens bevægelser (hvilket f.eks. laxoberal vil gøre), og der sker således ikke noget ved, at din datter får det gennem længere tid - men det anbefales, at du lige drøfter det med lægen.

Derudover, så vil jeg anbefale dig at forsøge med en anden type erstatning. Jeg ved ikke, hvor du bor, så jeg ved ikke, hvilke modermælkserstatningspræparater, du har adgang til. Men du skriver, at hun tidligere har fået NAN, og Nestle har blandt andet lavet NAN Sensilac 1, der anbefales til børn med forstoppelse. Den indeholder mælkesyrebakterierne Lactobacillus Reuteri, samt GOS/FOS, der i studier har vist at kunne blødgøre afføringen.

For at lette overgangen fra den ...


Annonce

... nuværende erstatning til NAN Sensilac 1, så hendes mave måske bedre kan følge med, så kan du forsøge følgende:

Dag 1: ¼ NAN Sensilac + ¾ gammel modermælkserstatning

Dag 2: ½ NAN Sensilac + ½ gammel modermælkserstatning

Dag 3: ¾ NAN Sensilac + ¼ gammel modermælkserstatning

Dag 4: Herefter kun den nye NAN Sensilac 1

Derudover, så er det vigtigt, at du hjælper hende ved at:


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

- Give hende lidt mavemassage. Du kan masserer i små cirkler omkring navlen i urets retning, brug gerne lidt olie på huden, så glider dine fingre lettere.

- Hjælpe hende med at bøje og strække benene. Hun må gerne hjælpes med at få knæene op mod brystkassen, på den måde kan hun bedre komme af med luften.

- Trykke hende under fødderne. Der sidder nogle akupressurpunkter under fødderne, som kan få tarmsystemet til at slappe af, hvorved afføringen får lettere ved at komme ud.

- Give hende et bad. Det, at ligge i lunt vand og slappe af, kan gøre, at hun også får slappet af i mave- og tarm, så et bad kan nogle gange også hjælpe på at løse op for afføring.

- Lægge hende på maven. Det er generelt vigtigt, at du lægger hende på maven flere gange dagligt, da hun blandt andet styrker sin nakke og ryg på denne måde. Men at ligge på maven kan også være godt for hendes mave- og tarmsystem. Hun kan ligge på maven på et tæppe, eller hen over en ammepude, eller du kan have hende liggende på maven hos dig i din favn, på din brystkasse eller hen over dine ben. Det er vigtigt, at hun er vågen, når hun ligger på maven.

Så.. prøv at skifte til en erstatning der er specielt udviklet til børn med forstoppelse f.eks. NAN Sensilac. Prøv at holde hendes mave igang med ovenstående råd og se om du så måske kan trappe ud af lactulosen, og hvis ikke, så tal med lægen om, hvorvidt det er okay at du fortsætter - det tænker jeg, at det er. Men som sagt er det godt, hvis det er lactulose mixtur hun får og ikke laxoberal dråber.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

17. maj 2024 | Diverse | 16 mdr.

Cyklus efter fødsel

Hej Helen Jeg har denne gang et spørgsmål, som ikke direkte vedrører mine...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2024 | Diverse | 2 år, 2 mdr.

Måltider og putning

Kære Helen, Tak for nogle rigtig gode råd sidste gang:) Min søn, når han...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2024 | Diverse | 2 år, 9 mdr.

Ked af at være i dagplejen

Hej Helen. Vi har en dejlig pige på 2 år og 9 måneder, hun har ellers været...

Læs hele brevet og Helens svar


4. januar 2024 | Diverse | 5 mdr.

Menstruation efter fødslen - 5 mdr.

Kære Helen. Jeg fødte en dreng den 15. juli 2023. Jeg ammer ham, men han får...

Læs hele brevet og Helens svar


4. januar 2024 | Diverse | 2 mdr.

Baby tager meget på

Kære Helen Jeg er mor til en pige på 10 uger. Hun er født til termin, og hun...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annonce