Svar: Moset mad til pige på 1 år
Kære Carina
Tro mig din datter er parat til at få andet mad end moset mad. Du skal ikke give hende mad med klumper i, men derimod give hende rigtig mad, som hun selv kan spise, bide af og tygge. Maden skal virkelig være hård, hvis hun bliver kvalt i det og du er nødt til at give hende anden mad, hvis I skal ud over dette.
At få fast føde og dermed også mere varieret kost, vil også have en positiv indflydelse på hende vægt og udvikling, så det er ikke noget I bør gøre, det er noget I skal gøre;o) Når din datter kan spise croissanter og boller så kan hun også spise andet.
Du skal naturligvis være opmærksom på, hvad din datter får at drikke. Hun har behov for 500 ml mælk i døgnet og det er incl ost, yoghurt osv. Så den flaske din datter får til frokost, den kan du godt springe over. Mælken fylder i maven og tager appetitten for anden mad. I stedet skal hun have vand af en kop.
Jeg ved godt at det er nemmere sagt end gjort og du giver hende naturligvis flaske i forvisningen om 'at så får hun da noget', men det er ikke til hendes bedste og det er dig som mor, som inderst inde ved, hvad der er bedst for din datter også på længere sigt.
Hun skal have mange måltider i løbet af dagen. Det skal være små måltider med valgmuligheder. Drop ideen om at hun skal gå fra gørd til blendet til moset og til grovere kost. Alle disse stadier har hun passeret og hun skal have rigtig mad. Den samme mad som I spiser.
Grøntsager kan koges eller laves i ovn eller på pande. De skæres i stykker, som hun selv kan tage. Kød og fisk på samme måde. Tænk anderledes og accepter, hvis kun lidt glider ned, eller hvis hun udvælger specieller fødeemner og holder sig til dette. Den ene dag glider kun kødet ned, den næste dage noget andet og det er okay. Det vigtigste er at hun får lysten og fornemmelsen af at det at spise er rart.
Nogle gnge er de gammeldags retter de bedste. Altså karbonader med gulerødder og ærter og sovs eller boller i karry, andre gange er det lykken at prøve med madpandekager med tilbehør af hakket kød og forskelligt grønt.
Kartofler i både eller lavet i ovn som bagtkartoffel med smør er en mulighed. ...
... Pastaskruer, båndpasta eller ris. Kylling, hamburgerryg, frikadeller af alm. fars eller fisk. Gerne med rødbeder til. Hårdkogte æg, æggepandekage, fiskefileter, alt kan hun spise.
Du bliver nødt til at lave en tallerken med forskelligt og så må hun spise det hun vil. Stil tallerkenen foran hende, når I selv spiser og lad så være med at fokusere for meget på hende og hvad der glider ned. Lad hende få roen til det.
Jeg ved godt at du er bekymret for hendes vægt og derfor kommer fokus også meget på hvad hun indtager, men det er meget vigtigt at du forsøger at tage det helt afslappet. Jo mere afslappet du er, jo mere bliver din datter det også og med den alder din datter har, kan hun jo sagtens fornemme hvordan hun får din fulde opmærksomhed - det er når maden bliver skubbet til side eller munden lukket. Maden skal ikke være centrum, hvis du forstår hvad jeg mener.
Hvis hun ikke vil sidde med ved bordet, så lad hende komme ned, og lad hende være. Når hun lærer at det ikke skaffer hende en portion frugtmos eller andet at protestere, så kommer hun forhåbentlig tilbage igen. Det er hårdt at være konsekvent, men du skal naturligvis være det på en kærlig måde. Du vil hende jo kun det bedste.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Tilbyd hende følgende:
Morgen: Grød (øllebrød eller havregrød - er lidt grovere i konsistensen end andet grød)
Formiddag: ½ bolle, croissant eller lignende, ost i stænger samt en ½ banan eller anden frugt
Frokost: Brød med forskelligt pålæg. Hvis pålæg og brød spises hver for sig er det lige meget, det vigtigste er at der glider lidt ned. Tilbhør af grøntsager (majs, ærter, gulerødder, pebberfrugt, advokado, agurk osv)
Eftermiddag: Yoghurt som nu, gerne med lidt drys eller bær på. ½ bolle med smør og igen lidt ost eller fugt som tilbehør
Før aftensmad: En tallerken med forskelligt grønt (gulerødder, ærter, majs, rød pebberfrugt osv) Så behøver du ikke bekymre dig om, hvor meget grønt der gliver ned under aftensmåltidet.
Aftensmad: Det samme som I spiser og dessert kan være frugtgrød med mælk eller stykker af frugt.
Det er bedre at du tilbyder hende lidt af det hele end meget af få ting.
Fortsat held og lykke med hende.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan beskytter du bedst dit barn mod rød numse
Rød hud i bleområdet kan være til stor gene og påvirke barnets generelle trivsel. Men du kan nemt og skånsomt forebygge problemet og opnå en sund og modstandsdygtig hud i bleområdet ved at bruge Olívys populære diaper change til hvert bleskift. Det erstatter vand, sæbe, vådservietter og salver, og ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
3. februar 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Jeg har fulgt med på sidelinjen siden jeg fik min datter og har nu...
Viden om børn:
Colostrum (råmælk)
Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.
Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.
Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.