Svar: Fedtstof i skemad
Kære Mille
Hvis du laver grød eller mos udelukkende på modermælkserstatning så behøver du ikke bruge fedtstof, men hvis du f.eks. koger lidt mos og bruger kogevandet til at at blende det med og så tilsidst kommer ½ dl. mme i for at gøre mosen mere lind, så skal du tilsætte en tsk. ekstra fedtstof.
Det er generelt vigtigt at energiberige barnets mad. Små børn vokser rigtig meget det første år, både i længde og vægt og samtidig så bruger de utrolig meget energi, når de øver sig i at trille omkring, tage fat i ting, koordinere deres bevægelser osv. Hvis man ikke energiberiger deres mad, så ville de skulle spise enorme mængder grød og mos, mængder så store, at de slet ikke ville kunne rumme det i deres små maver.
Samtidig har små børn brug for ekstra fedt, det er vigtigt med fedt til hjernen. Det er blandt andet ...
... også derfor man anbefaler at børn fra 6 måneders alderen bliver introduceret for forskelige typer fisk i deres grøntsagsmos. Fisk indeholder mange vigtige fedtstoffer.
Det anbefales at den teskefuld fedtstof, der tilsættes i hjemmelavet grød og mos til spædbørn, fortrinsvis er vegetabilsk fedtstof. Altså ikke kun, men fortrinsvis. Det vil være rigtig godt at skifter imellem de forskellige typer fedt, hvor du f.eks. bruger lidt smør, kærgården, bakkedal eller lignende i grøden, men bruger lidt olie af forskellig slags i grøntsagsmosen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Min umiddelbare tanke er at du alt andet lige vil kunne variere både smag og fedtindhold mere, hvis du laver grøden sådan at du kommer fedtstof i selv. Men du må også gerne lave det fuldt ud på modermælkserstatning. Gør det du synes virker bedst for jer.
Håber dette er svar nok ... :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Tøj tjekliste - Grundudstyr nyfødt
Barnet har brug for tøj, der passer i størrelsen, og som er blødt og behageligt at have på. Hvis tøjet er for småt og strammer, kan barnets bløde knogler påvirkes. Tøjet bør endvidere passe til årstidernes skiften.
Det kan være svært at købe alt babytøjet, imens du er gravid, da du ikke ved, hvor meget din baby måler og vejer. Når den lille først er kommet til verden, så er det lettere at købe tøj i den rette størrelse.
Som grundudstyr til en nyfødt kan...
Kogt-vands-klude
Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.
Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.
Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.