Svar: Vil ikke have grød og virker uoplagt
Kære bekymrede mor
Der kan være mange ting som spiller ind på din datters lyst til skemad og hendes uoplagthed generelt. Hendes lyst til mad afhænger naturligt af hvornår hun tilbydes mad i forhold til mælk og hvor meget mælk hun indtager. Det handler meget om at finde det rigtige tidspunkt og hjælpe hende til at holde koncentrationen derom.
Det kan heller ikke afvises at hun er ved at få en tand og derfor har lidt ondt i gummerne eller generelt virker lidt ked af det - en tredie mulighed er at hun lige nu gennemgår et udviklingsspring, hvor der sker rigtig meget med hende både fysisk og mentalt, hvorfor hun naturligt virker mere pylret og morsyg.
Det er naturligvis vigtigt for hendes vægtøgning at hun tilbydes lidt skemad og indtager mælk nok ved siden af dette og det lyder også som om at hun umiddelbart er parat. Det er dog en rigtig god idé, hvis hun selv åbner munden og ikke snydes med mad, hver gang hun griner. Derfor skal du sørge for at placere hende, så hun kan se dig ansigt og lade hende spejle sig i dig - når du åbner munden, så åbner hun også munden.
Forsøg med forskellige skeer, en silikoneske der f.eks. er helt blød eller en ske af plast. Forsøg også med forskelige typer af grød og mos, som både variere i smag men også varierer i udseende. I stedet for at vælge "risgrød med pære" så køb en ren risgrød og kom selv pære mos på som topping, dagen efter kommer du lidt abrikos mos på som topping og næste gang lidt mos af jordbær - på den måde ser maden mere spændende ud, den ændrer smag og varierer også i farve (lys, orange og rød).
Giv hende også vand af kop, lad hende få en pause med en tår vand og fang hendes interesse igen, atter forsøge med skeen, åbne munden, ind med maden osv. Hun skal som sagt spejle sig i dit ansigt, så lad være at lægge bånd på dig selv, men prøv at åbne ...
... munden, så hun også gør det og så ind med skeen. "Hejsa skat, mmm, mam mam mam, mmm dejlig mad" - åbne munden, ind med skeen, synke og igen "mmm, mam mam" - åbne munden, ind med skeen, synke. Sådan bliver du ved i en lind strøm.
Når hun bliver fanget af noget, så vis hende at du hører det, giv hende den pause, giv hende lidt at drikke og fang hendes opmærksomhed igen "hov, ja der kom en ambulance, babubabu sagde det", "skal du have lidt vand, det var godt", "er du klar igen, skat, se her, mmm mam mam" - åbne munden, ind med skeen... hele tiden hjælpe hende til at holde fokus om det, det drejer sig om.
Det er lige meget om der glider 5 skefulde eller 1 dl. ind lidt har også ret og det er rutinen, genkendeligheden og regelmæssigheden omkring det, der er vigtig.
En plan for dagen kan se således ud:
Tidlig morgen: Amning
Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost: Grød med frugtmos, vand af kop
Ammes og puttes til middagslur
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag: Ammes
Powernapper lidt sen eftermiddag
Aften: Grøntsagsmos, forsøg evt. med mos uden kartoffel, nogle børn bryder sig ikke om dette. Forsøg med lidt mos af f.eks. gulerod og blomkål, ærter, broccoli, majs, squash og lignende milde grøntsager. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten
Sen aften: Ammes
Nat: Begynder måske at kunne undvære amning midt nat.
Som du kan se er der i denne plan plads til 6 amninger og skemad 2 gange dagligt. Samtidig tænker jeg at lidt faste tider og struktur vil hjælpe jer lidt videre og du skal også lægge mærke til at din datter tilbydes skemad før hun tilbydes bryst ...
Rigtig meget held og lykke fortsat:o) Jeg håber du her er hjulpet lidt videre på vej. Det er klart, at hvis din datter pludselig virker sløv, får feber, virker ukontaktbar eller lignende, så skal du naturligvis kontakte lægen.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Sushi til gravide og ammende
Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.
Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.
Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...
Allergidisponerede børn
Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.
Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).
Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.
1000, 1000 tak!
Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊
De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.