Brev:
Mad - hvor meget kan jeg give og hvornår
Hej Helen
Hvor er det fantastisk med en sundhedsplejerske på nettet.
Jeg er så heldig at jeg for 7 mdr. siden blev mor til to dejlige drenge født 5 uger før tid (fødselsvægt A 2155 og B 1755 nu A 8600 og B 7600)
Jeg har hele tiden fået at vide, at jeg mht mad skal regne med at de er en måned bagud. Er det noget jeg generelt skal blive ved med, eller kan jeg fodre dem, nu hvor de er godt igang med skemaden, som om de var født til tiden?
De startede med majs- og hirsegrød med frugtmos for ca. 2 mdr siden. Jeg har ikke givet dem risgrød og bananmos af hensyn til deres maver. De har fået Lactulose uafbrudt siden de var 3 uger. Det har dog aldrig virket rigtig godt. B kan nu selv klare at komme af med afføringen med 6-8 ml/døgn. Ikke altid hver dag, men i hvert fald hver anden dag. A er i samråd med lægen oppe på 15 ml/døgn, men kan stadig ikke selv komme af med det uden stimulering med termometer.
Jeg håbede det blev bedre, da jeg for 14 dage siden begyndte at give dem havregrød og øllebrød. Men der er ingen forandring hos A. Det er indenfor de seneste 14 dage at B er begyndt at klare det selv.
Kan det have noget med portionsstørrelserne at gøre?
De har indtil idag spist to måltider skemad. Grød med frugtmos om formiddagen og kartoffelmos og øllebrød til aftensmad.
Det er dog ikke altid de spiser lige godt. På en god dag spiser de ca. 1-1½ dl hver pr. måltid.
A spiser bedst om formiddagen hvor B måske spiser ½-1 dl omvendt om aftenen. Det virker ikke som om det er mangel på sult, da de gerne tømmer en flaske bagefter. De drikker desuden vand af kop sammen med maden. Det virker dog som om at de helst vil have ...
... vandet, hvis de får lov til at drikke under selve måltidet, måske fordi de synes det er sjovt at drikke.
De spiser på samme tid. Også i dagtimerne hvor jeg er alene, da den ene ellers ligger og skriger på gulvet og forstyrrer ham der spiser. Så de sidder i højstole foran mig.
Jeg prøvede idag at indføre et tredje måltid havregrød med jordbærmos til morgenmad. B spiste en lille dl, A spiste 3 mundfulde. Derefter spiste de tilsvarende mindre til frokost og aftensmad.
Udover skemaden får de 5 (nogle gange 6) flasker á 150-200 ml MME (blå allomin). Prøvede i en lang periode grøn allomin for deres maver, men det gjorde nærmest mere skade end gavn.
Jeg har en idé om, at deres maver kunne få det bedre med nogle flere kostfibre, både fra grød og mos. Hvis du er enig, har du så et forslag til hvad og hvormeget jeg kan give dem, og hvornår?
De vågner typisk kl. 6.00, og bliver puttet til natten kl. 19.00. Derefter sover de til ved 3-4 tiden hvor de får en flaske. Herefter bruger jeg ca. 45 min på at få dem til at sove igen. I løbet af dagen sover de (hvis jeg er heldig) 1 time om formiddagen og eftermiddagen. Og som regel også en lille lur på ca. ½ time sidst på eftermiddagen.
Hvordan kunne en god hverdag evt. se ud for os, mht. mad og søvn? Personligt er jeg ret træt af det der natcirkus. Kan man mon håbe at det snart kunne være slut? Det er ikke så meget det med flasken, mere det med at få dem til at sove igen. Vi har mørklægning i soveværelset, så det burde ikke være den smule lys der trænger igennem.
Jeg håber du kan finde hoved og hale i det hele og at du kan hjælpe mig.
Med venlig hilsen
En stolt men træt tvillingemor!
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
Viden om børn:
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Fedt
Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.
Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.
I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.