Svar: Alt for tidlige morgener
Hej med dig
Når man taler om søvn og søvnrytmer, så er det vigtigt at vide at man skelner mellem "Lærker" og "Ugler". Ugler er de børn (eller voksne) som får masser af energi om aftenen, aftentid er faktisk deres bedste tid, det er her de er årvågne, tænker klart, leger godt eller studerer effektivt. Morgenerne er tilgengæld problematiske, selv efter en god nats søvn er det som at skulle kravle ud af et dybt hul.
For lærkerne er det lige modsat. Om aftenen føler de en kamp for at være oppe, de har svært ved at aktivere sig, gå i dybden med nogen ting. Men om morgenen er de friske, det er vigtigt at komme op og komme igang, de får ting fra hånden, morgenerne er deres bedste tid.
Det er selvfølgelig ikke alle som falder ind i disse kategorier, men nogen gør især og jeg tænker at I har fået jer en lille Lærke. Han har det fint med at komme i seng og overgive sig til søvnen om aftenen, om morgenen kl. 05 er han vågen og i vigør - altså i og for sig helt okay og helt normalt, men svært fordi I forældre ikke har det sådan...
Når et barn som jeres dreng har en tidlig søvnfase og man ønsker at ændre på dette så er der flere ting som spiller ind. At flytte tidspunktet for sengetid enkelte aftener vil ofte ikke være nok til at ændre på hans biologiske ur. Det er også derfor man ofte vil se at barnet bliver ved med at vågne tidligt, selvom barnet kommer senere ...
... og senere i seng... Hele dagen kræver således små ændringer, for at det på sigt vil kunne mærkes om morgenen.
I skal også overveje om I tilbyder jeres dreng noget at spise, når han vågner om morgenen, simpelthen fordi han kan vågne fordi han så er sulten eller tørstig. Det vil sige at hans biologiske ur er indstillet efter at skulle have mad tidlig morgen og så vågner han fordi han trænger til dette.
I skal således forsøge at ændre hele dagens rytme, både tidspunkter for spisning, leg og søvn, så det hele flyttes med 15 minutter dag for dag. Fordi det på sigt vil kunne give en ændring, som vil kunne mærkes om morgenen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis I oplever at hans spisetider osv. passer fint overens med I andres tider, med det I normalt forbinder med morgenmad, frokost osv. så behøver I naturligvis ikke ændre på dette, men skal så 'kun' forsøge at ændre på søvnen. Det vil altså sige forsøge at putte ham 12.15, så 12.30 og så 13. Og det samme om aftenen - putte ham 20, så 20.15 og så 20.30 for at se om det kan give lidt ændringer hele vejen igennem.
I takt med at han forhåbentlig begynder at kunne sove bare en time mere om morgenen, så vil han forhåbentlig selvregulere yderligere, så det atter kommer til at passe med middagslur og at komme i seng i nogenlunde fornuftig tid:o)
Det er måden at gøre det på, jeg håber I her er hjulpet videre på vej:o) Rigtig meget held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Uld til børn
En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.
Uld har mange fordele:
- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.
- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.