Brev:
Natamning og trøst
Kære Helen
Vi har en dejlig lille søn på snart syv måneder, vores første. Vi har efterhånden indarbejdet nogle gode rutiner om dagen, og han sover fint til middag og spiser fint i løbet af dagen. Han er en meget aktiv, glad lille dreng, kryber afsted som en lille skyttegravssoldat og er konstant i gang med at udforske verden. En typisk dag ser nogenlunde sådan ud:
Mellem 6-7: Kort amning og op og i tøjet
ca. 8.30: Morgenmad - typisk havregrød med æblemos, lidt MME og fedstof, vand i kop
ca. 9.45: Amning
ca. 10-11: Formiddagslur (oftest i sengen)
ca. 12.00: Frokost - typisk grøntsagsmos m. kylling, lidt MME og fedtstof, vand i kop
ca. 13.45: Amning
ca. 14-16: Eftermiddagslur (næsten altid i barnevognen)
ca. 16.30: Lidt frisk frugt eller frugmos, brødskorpe eller kiks, vand i kop. Af og til lidt øllebrød, jorbærgød etc. for afvekslingens skyld
ca. 18.00: Aftensmad - grøntsagsmos med kylling med lidt MME og fedstof, vand i kop. Af og til frugtmos til dessert
ca. 19.00: Bad, massage, og nattøj
ca. 19.30: Amning og 10 min. stille leg
ca. 19.45: Godnatsang og godnat
Det er selvfølgelig kun vejledende, nogle gange er vi i mødregruppe, til babyrytmik osv. men vi prøver at overholde ovenstående tider nogenlunde, uanset om middagslurene tages i bilen, barnevognen eller herhjemme eller om måltiderne nydes herhjemme eller ude. Dagene fungerer godt, og jeg nyder at være sammen med min lille mand.
Natten er straks en anden sag....
Han vågner og græder ofte allerede en time til halvanden efter han er blevet lagt. Her er det kun mig, der kan trøste og helst med bryst. Hvis min mand går ind til ham, græder han hysterisk til jeg kommer. Også selvom min mand tager ham op og trøster ham. Det er nok lidt vores egen skyld, for det er næsten altid mig, der trøster. Jeg får det fysisk dårligt med hjertebanken og åndenød, når han græder. Derfor kan jeg ikke vente særlig længe, før jeg tager ham, hvis ...
... han græder. Max 2-3 min. Min mand kan godt trøste ham om dagen, men om natten falder han ikke til ro, før jeg kommer... og helst ikke før jeg ammer ham.
Problemet er nu, at jeg så småt gerne vil kunne begynde at gå lidt ud engang imellem - som far gør - bare en gang i mellem - og måske også få mormor og morfar til at babysitte en aften, hvor min mand og jeg kan lave noget sammen. Men jeg tør ikke, for jeg kan ikke udholde tanken om at han skal græde.
Det andet problem er de mange natamninger, som efterhånden er ved at sætte sit spor. Jeg er træt! Jeg bliver vækket mellem 3-8 gange om natten. Jeg ammer ikke hver gang, nogle gange er det nok at ae ham eller at tage ham og gå lidt med ham, men jeg ammer mindst hver anden time natten igennem. Og han tager godt fra! Faktisk bedre end om dagen, hvor han af og til godt kan være lidt ukoncentreret når han blir ammet.
Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle gode råd til hvordan vi nedtrapper natamningen og får far lidt på banen uden for meget gråd? Jeg har læst Elizabeth Pantleys 'Sov igennem uden gråd', og har også taget hendes råd til mig om en bamse i sengen, en hyggestund i sengen, godnatlæsning inden formiddagslur, godnatritualer, etc. Derudover har jeg forsøgt metoden med kun at lægge ham til brystet ganske kort, når han vågner om natten. Det accepterer han, men det ændrer ikke antallet af gange han vågner eller vil ha' bryst.
Min egen sundhedsplejerske har anbefalet 'en kold tyrker'. At jeg skal beslutte mig for, a jeg ikke vil amme mellem midnat og seks morgen, og at far må tage ham i det tidsrum. Så mener hun, at han vil justere sin kost om dagen, og sove bedre om natten. Men jeg synes, han spiser fint om dagen allerede, og jeg vil gerne kunne løse det her uden at både min mand, jeg selv og vores lille dreng skal græde os igennem flere nætter.
Glæder os til at høre fra dig. Mange tak for din hjælp.
Med venlig hilsen
En meget træt mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
Viden om børn:
Skråstol
Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.
Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...
Barnevogn
Når I skal købe en barnevogn er det vigtigt at I gør jer klart, hvad vognen hovedsageligt skal bruges til.
Skal den mest stå på altanen, eller skal den bruges til at gå lange ture med. Skal den kunne bæres op og ned ad trapper? Og skal den kunne være i bilens bagagerum?
Det er også vigtigt at tænke på årstiden. Både sommer, men især om vinteren, er det vigtigt at både kassen og kalechen er vandtæt. Om vinteren er det vigtigt, at både sider og bund er godt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...