Svar: Sprog - 17 mdr.
Hej med dig
Det er utroligt stor forskel på hvordan sprogudviklingen forløber og derfor kan mange forløb være helt normale, selvom ens barn skiller sig ud, når man f.eks. sammenligner sig med mødregruppen eller venindens børn.
Nogle børn taler meget hurtigt, andre er meget lang tid om at bruge sproget, men taler i stedet med fagter og mimik. Nogle børn har svært ved at udtale ord, lære nye ord eller sætte ord sammen til sætninger, andre børn har et meget stort ordforråd, men har svært ved at fortælle om ting på en sammenhængende måde.
De fleste børn vil omkring 12 måneders alderen begynde at pege på genstande, som det gerne vil have fat i, genstande som det gerne vil have du har kontakt mod. Barnet kan f.eks. pege og sige 'det?' i betydningen 'se mor, hvad er det' og når du så svarer 'det er en bold', så vil barnet forsøge at efterligne ordet bold.
De fleste børn i din drengs alder vil godt kunne forstå omkring 100 ord, men vil kun selv sige måske 10 eller 20 ord. De første ord som din dreng forstår vil være f.eks. dyrelyde (miav, vov vov, eller kukkuk), mad og drikke (mam eller mad, fordi barnet er sultent eller tørstigt og også fint at din dreng nu rent faktisk siger tørstig). Han vil også lære mennesker - når du spørger hvor far er, så kigger han f.eks. over på far eller peger på far, det kan også være hans sut, hans bamse eller lignende, som han kan ...
... identificere.
Derfor er det også en rigtig god idé at gentage navnene på ting og mennesker flere gange, så han hører det samme ord igen og igen, men på forskellig vis. F.eks. kan man sige "hvor mon bilen er henne, skal vi se om vi kan finde bilen, orv, der var bilen." Ordet bil bliver nævnt 3 gange imens I leder efter den og det hjælper ham til at huske ordet bil og hvad en bil er.
Netop i 15-18 måneders alderen begynde de fleste børn at sige ord selv, de forsøger at sætte lyd på, de prøver sig frem. Ofte udtales ordene ikke korrekt og det er her meget vigtigt at man ikke forventer det eller forsøger at rette på barnet, men bare gentager ordet igen, så barnet hører det rigtigt. så når din dreng siger "årdiii", så skal du ikke rette det, men vise at du forstår det og gentage "Jacob er tørstig".
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er helt normalt at I oplever at han snakker og I ikke forstår hvad han siger. Det at efterligne er jo en udmærket måde at lære sproget på. Men I skal naturligvis prøve at finde ud af hvad det er han taler om og så gentage ordet rigtigt. Læg derfor mærke til om han peger på noget, trækker jer i en bestemt retning, når han snakker.
Der findes en rigtig god lille bog som hedder "Barnets sprog - giv det en hjælpende hånd". Du køber den på komiteen for Sundhedsoplysning -se hjemmesiden: www.sundhedsoplysning.dk
Fortsat held og lykke, håber du hermed er hjulpet videre på vej:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Angst hos børn
Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.
Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...
Akupunktur
Der findes mange former for akupunktur. Oprindeligt er akupunktur en gammel kinesisk behandlingsform, som går ud på, at man ved at sætte nåle ind forskellige steder i kroppen, blandt andet kan bedøve eller lindre smerte.
Behandlingen har været brugt i mange tusinde år. Det er en behandling, der baserer sig på en holistisk opfattelse af kroppen og hvor man med nåle regulerer energiblokeringer i kroppen.
Akupunktur er blevet mere og mere almindeligt at bruge i...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.