Svar: Vuggestuen siger afføringen er for tynd
Hej med dig
Nu har jeg jo ikke set din drengs afføring men ud fra det du fortæller så tænker jeg at hans tendens til 'løs mave' hænger sammen med at han spiser meget voksenmad.
Det er naturligvis rigtig fint at han spiser det samme som I andre i familien. Det er godt at børn gør det og ikke skal have specielle retter. Men det er ikke alt mad som er så hensigtsmæssigt til små børn og derfor skal du måske se lidt på, hvad I spiser og hvordan maden er sammensat.
Hvis I spiser meget sundt, det vil sige spiser meget groft brød, spiser meget salat, grøntsager, råkost og meget frugt, så kan det faktisk godt gøre at jeres dreng får 'løs mave'. Hvis han er upåvirket af det, så betyder det naturligvis ikke så meget, men problemet med et stort fiberindtag er at maden ofte kommer ufordøjet igennem systemet og at han således ikke optager næring nok af den mad han indtager.
Jeg vil derfor foreslå at du forsøger at se på den brødtype I vælger. At du forsøger at købe brød som ikke indeholder hele kerner. Når man skal vælge brødtype til sit barn så er det vigtigt at se på indholdet af kostfibre, da brød med mange fibre ligger godt i maven og holder maven godt igang. Dermed ikke sagt at børn skal have brød med hele kerner, man kan godt finde godt og fiberrigt brød, hvor der ikke er hele kerner.
For at få virkning af kernerne og deres indhold af fibre, skal man kunne tygge kernerne godt. Da små børn ikke kan tygge tilstrækkeligt har de derfor ingen glæde af at få ...
... for mange hele kerner og derudover kan det give dem tynd mave og kernerne vil komme hele ud igen... måske det som sker hos jer.
Det vil også være rigtig godt at du koger grøntsager til ham og ikke giver ham for meget råkost, igen fordi hans tarmsystem har lettere ved at optage føden, når den er kogt.
Giv ham heller ikke for meget frugt, men prøv at minimere det indtag lidt.
Det er jo en balance, for han skal jo også have mad som han godt kan lide og det er rigtig godt og vigtigt at bibeholde den glæde ved mad som han har. Måske han ikke kan lide kogte grøntsager og så er det naturligvis bedre at han spiser dem rå, men så kan en ændring af brødet måske betyde noget.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg tænker derfor at en ændring af kostvanerne vil kunne spille ind på hans afføringsmønster.
Hvis de i institutionen eller du selv oplever at afføringen har en anderledes farve eller anderledes lugt, eller på anden måde påvirker din drengs velbefindende, så synes jeg det vil være relevant at få taget en afføringsprøve. Den kan lægen så sende til undersøgelse, så man kan finde ud af om han i givet fald har fået en eller anden tarminfektion.
Hvis han har andre symptomer, som f.eks. børneeksem, nældefeber, opkastning, høfeber med symptomer fra øjne og næse eller astma, så skal man naturligvis også overveje om han kan have en fødevareallergi - måske en mælkeallergi. Men også dette skal du tale med lægen om.
Jeg håber mine overvejelser hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Klumpfod (varusfod)
I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.
Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...