Svar: Sove trygt og passes af mormor
Kære Anja
Tusind tak for dit brev:o) Det lyder meget omsorgsfuldt og nærværende det du skriver, dejligt! Når det er sagt, så vil jeg dog også lige fortælle, at jeg bestemt ikke opfatter jeres dreng som utryg, eller som et utrygt barn. Det jeg mente i mit sidste brev er at han lige nu har en alder, hvor han naturligt i kraft af den udvikling han går igennem - har behov for mere tryghed end tidligere, hvilket man naturligvis skal give ham.
Jeg kan næsten fornemme på dit brev, at jeg har givet indtryk af at jeg opfattede jeres dreng som utryg generelt og det er der altså bestemt ikke tale om. Jeres dreng lyder som om han har en rigtig fin tilknytning til jer forældre, der er intet problematisk i det I fortæller og I lyder som gode og nærværende forældre.
Jeg synes at det er super fint at I lige nu vælger at sidde lidt hos ham. Han bliver rolig af det, han slapper af og nyder at holde jer i hånden og hvis han lægger sig til at sove på denne måde i løbet af 15 minutter, så er det rigtig godt. Det er jo et stort plus at han ikke længere er bange for sin seng, men begynder at forbinde det at sove med noget rart.
Jeg synes dog heller ikke at godnatlæsning og putning bør vare mere end 15 minutter, så hvis I oplever at han ikke rigtigt kan finde roen, så synes jeg at I allerede der skal begynde at gå fra ham, men så hele tiden vende tilbage, betrygge ham i at han roligt kan sove, at I passer på ham osv. Hvis han som I skriver 'kammer helt over', så skal I naturligvis sætte jer lidt hos ham igen og på den måde må man flexe, variere mellem at være der og gå til og fra.
Jeg synes også det er vigtigt at I holder fast i at han skal puttes i sin egen seng, selvom han vågner om natten. Betrygge ham i at han roligt kan lægge sig til at sove. Hvis I oplever at han evt. er tørstig om natten, så vil det være en god idé at give ham en drypfri kop i sengen så han selv kan tage sig noget at drikke. Det kan også være en god idé at lægge lidt ekstra sutter ned til ham, så han har større chance for at finde en i søvne.
Jeg synes det er værd at prioritere at jeres dreng sover i sin egen seng, falder i søvn der og sover det meste af natten der - vågner han tidlig morgen og I alle kan få en times søvn ekstra mod at han kommer ind til jer, så er det naturligvis i orden, men udgangspunktet er hans egen seng.
Dette siger jeg også fordi jeg ved at mange børn omkring 1½ års alderen kommer ind i en fase hvor de drømmer mere, vågner op om natten, grædende på grund af lidt mere onde drømme og derfor her naturligt vil søge forældrene mere. Hvis I således nu begynder at få en rutine med at ...
... han skal sove hos jer, når han vågner om natten, så vil det være en vane der kan blive rigtig svær at komme fra, fordi de næste måneder ikke vil opfordre til at lave det om, nærmest modsat.
Så det handler altså om at jeres dreng skal betrygges i at han roligt kan sove i sin egen seng og det er helt okay at I går fra ham, når han har ligge lidt, fundet roen osv. og så går til at fra, - præcist som I gør nu:o)
Med hensyn til at rejse fra ham i 4 dage, så er det rigtig godt at han skal være hos mormor som elsker ham overalt på jorden, de kender hinanden og vil hinanden rigtig meget.
Det er helt essentielt for børns udvikling at de har tilknytning til vigtige voksne. Børn vil knytte sig særligt til en person, som så vil være den person som vil fungere som barnets sikre base - altså den som barnet altid vil søge og som barnet trygt vil stole på vil hjælpe, hvis der opstår usikre situationer. Man kalder dette for primære omsorgspersoner og barnet kan godt have flere primære omsorgspersoner - oftest mor og far.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Børn har også sekundære tilknytningspersoner, som det vil gå til, når den/de primære tilknytningspersoner ikke er til stede. Det kan f.eks. være en bedsteforælder, en dagplejemor osv. Det er altså en person barnet søger, når den primære omsorgsperson ikke er til stede og det er således rigtig fint at jeres dreng er knyttet til sin mormor, det er fint at han bruger hende og kan det.
Det betyder dog ikke at han ikke kan reagere lidt negativt på at blive passet. Selvom han er glad for sin mormor og vil have det godt sammen med hende, så vil han jo ikke kunne forstå hvor I er og han vil naturligvis savne jer. Han kan ikke forklares at I kommer igen om 4 dage, det vil han slet ikke kunne forholde sig til og derfor vil han godt kunne reagere, når han ser jer.
Ofte reagerer børn med at virke lidt afvisende, måske vil han ikke lige over i jeres favn, skal lige se jer an - I skal jo ikke bare tro at I sådan kan tage væk...:o) Derfor reagerer han med sit kropssprog og det er ikke usædvanligt at små børn afviser forældrene, holder fast i mormor, eller måske render deres vej osv. når man mødes igen.
Det vil være helt okay at han kan hører jer i telefonen, så han kan høre at I er der, at I ikke er forsvundet. Det vil også være fint at han får et lille billedealbum med billeder af jer, af jer sammen, så han også kan se at I stadig er der. Savner han jer, så kan han kigge på billerne og mormor kan snakke med ham om det og betrygge ham i at I nok skal ses igen, at hun passer på ham sålænge.
Jeg håber at ovenstående hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Sushi til gravide og ammende
Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.
Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.
Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...
Køkkenhygiejne
Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.
- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.
- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...