Svar: Kan ikke sove for luft i maven
Kære Birgitte
Det lyder umiddelbart som om at det har været godt for din datter at skifte over til Movicol og at hun umiddelbart trives bedre med dette en med laktulose. Hvorvidt luften i maven skyldes dette skift eller vaccinationen er dog svær at sige, da jeg ikke kan se jeres datter og derfor har svært ved at vurdere, hvad det drejer sig om herfra hvor jeg sidder.
Det lyder dog sandsynligt at hun har sovet mere uroligt på grund af vaccinationen. Den nye Pneumokokvaccination kan godt give lidt temperaturforhøjelse, diaré som du er inde på, og lidt nedsat appetit. Derudover kan det gør ondt og hæve lidt op, der hvor barnet er blevet stukket.
Samtidig har hun dog også en alder nu hvor de fleste børn generelt sover mere uroligt, drømmer mere, græder lidt mere når de skal puttes og i det hele taget har meget behov for fysisk nærhed og tryghed, og det skal du naturligvis give hende, når hun beder om det.
Du fortæller også at hun virker forkølet og jeg tænker derfor at det er et sammensurium af flere ting, der gør at din datter nu pludselig har været mere vågen om natten. Det er naturligvis uhensigtsmæssigt hvis hun begynder at vende rundt på nat og dag og således sover 6 timer om dagen og er vågen flere timer om natten og i givet fald er du nødt til at vække hende om dagen, så hun ikke sover dagen væk, men kommer ind i en god rytme igen.
Ellers tænker jeg at du virkelig skal forsøge at holde din datters mave igang med rigtig god og varieret kost, hun har en alder nu, hvor hun kan spise alt og derfor få det samme som I andre. Og det er meget vigtigt at hun ud over grød også får ...
... mad i stykker, kogte grøntsager i stykker, kød, fisk, pasta, ris sovs osv. Alt sammen vigtigt for at holde hendes mave igang.
En madplan for en pige på 10 måneder kunne se således ud:
Tidlig morgen: Mælk (amning eller flaske)
Morgen: Havregrød, mælk af glas
Formiddag: ½ bolle med smør, frisk frugt f.eks. mandarin og pære eller appelsin, evt. lidt frugtmos, for at holde maven igang
Sover formiddagslur
Frokost: Rugbrød med smørbart pålæg, tilbehør af kogte grøntsager som ærter, majs, gulerod, rød peberfrugt, avokado, agurk og lignende. Rester fra aftensmaden, det kan være kylling, frikadelle, pastaskruer osv. Vand at drikke til
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sover middagslur
Eftermiddag: En portion yoghurt naturel eller lignende med rugbrødsdrys, frugtmos, friske bær eller lignende. ½ bolle med smør, lidt frisk frugt. Vand af kop.
Før aftensmad: En tallerken med lidt kogte grøntsager, gulerod, majs og lignende - også stykker af agurk, rød peberfrugt, avokado.
Aftensmad: Det samme som I andre får, ris, pasta, sovs af forskellig slags, mose grøntsagerne med dette og samtidig give mad i stykker som hun selv kan sidde med, vand eller mælk af kop. Evt. lidt frugtmos til dessert, igen fordi det er godt til at holde maven igang.
Puttes til natten med flaske/amning
Sen aften: evt. flaske/amning det afhænger af indtaget i løbet af dagen. Det kan være en god idé, da jeres datter har problemer med hård mave at bibeholde ekstra væskeindtag her.
Jeg håber at mine tanker hjælper jer lidt videre, selvom jeg ikke herfra kan sige, hvad hendes luft i maven skyldtes:o) Fortsat held og lykke med hende:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Kræsenhed
Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.
Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.
Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.
I må respektere at der er noget mad,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.