Annonce

Annonce

Brev:

En klassiker: Mad og søvn


18. oktober 2007

Kategori:
Alder:
10 mdr.

En klassiker: Mad og søvn

Vores datter er blevet 10 måneder. Hun er en glad grinebidder, der kravler rundt, rejser sig op, går langs møbler, og nogen gange falder og slår sig!

Her er vores dagligdag ridset op:

6.30 Vi står op
7.30 Morgenmad: Grød og vand
8.15 Afleveres i vuggestuen
9.00 Frugt og vand i vuggestuen
9.30 Puttes til lur (sover 45 min - 1,5 time)
11.30 Frokost: Rester fra vores aftensmad, rugbrødshapsere eller hvad der er på menuen i vuggestuen
13.30 Puttes til lur (sover ofte ikke mere end 45 min)
15.30 Eftermiddagsgrød evt. en ostehaps eller lidt frisk frugt
18.00 Aftensmad (det samme som os – både i stykker og blendet)
19.30 Ammes og puttes efterfølgende
20.00 Sover
22.30 Flaske

Hun startede i vuggestue for 3 uger siden og virker rigtig glad for at være der. Hun kan lide pædagogerne og suser rundt og leger med legetøj og har det godt. De har i vuggestuen (som vi har) svært ved at få hende til at spise. Vi havde nok også regnet med, at de ekstra input ville trætte hende lidt mere, men hun sover stadig ikke så meget i løbet af dagen. Tit bliver hun ikke puttet til lur nummer to før kl. 14.30, fordi hun ikke virker træt. Lur nummer to bliver ofte også ret kort (nogen gange kun 20 minutter). Selvom hun således får en ret sen lur, er hun tit træt og pylret allerede kl.17. For det meste får hun dog ”sin anden luft” og klarer sig fint til kl. 19.30.

Therese vil gerne smage på vores mad, men spiser ikke ret meget. Vores sundhedsplejerske synes, at pigen skal spise selv og have mad i stykker og således ikke mades så meget med blendet mad. Hun mener, at de natproblemer vi har kan føres tilbage til madindtaget eller mangel på samme. Vi er egentlig tilbøjelige til at give hende ret, og vi vil også rigtig gerne følge hendes råd. Men det er altså ikke helt nemt.

Hun kan godt lide at sidde med maden selv, men det virker som om, at det handler mest om at lege med maden (kvase det i hånden, slå forskellige madvarer sammen, smide det ned på gulvet, ryste det) og ikke så meget om at spise. Vi lægger små stykker mad direkte på bordpladen – hvis hun får en tallerken går det helt galt. Det virker som om, at det mest effektive er at give hende et enkelt eller to stykker mad ad ...


Annonce

... gangen: Hvis der ligger for meget, så går hun helt i selvsving og fejer det hele ned ad bordet.

Vi har tilladt os at indføre en flaske ved 23-tiden. Her spiser hun 200 ml. – så hun må jo være godt sulten. Hun får ikke mere mælk i løbet ad natten. Undtagelsesvist ammer jeg hende ud på morgenen, hvis hun er alt for vågen, og vi ikke gider at kæmpe mere med hende.

Hun sover i sin tremmeseng i vores soveværelse. Hun har altid været slem til at vågne mange gange om natten (3-5 gange). Det er nu forvandlet til 2-3 gange. Således en forbedring. Til gengæld har vi oftest en enkelt opvågning (mellem kl. 2-4) hvor hun er meget svær at få til at sove videre. Hun græder meget og vil helst trøstes af mor. Lidt træls for far, der har haft barselsorlov de seneste 5 måneder og ikke bestilt andet end at passe hende. Øv!

Når hun vågner her om natten græder hun ofte meget (og højt!). Det er svært at få hende til at falde til ro igen. Hun trøstes ikke af at komme over i vores seng. Her karter hun bare rundt og græder videre. Det eneste der hjælper er at stå og vugge hende i armene. Når hun tilsyneladende sover, så lægges hun ned i sin egen seng igen. Nogen gange spjætter hun og græder igen. Denne seance kan tage alt fra 30 min til 1,5 time.

Vi vil selvfølgelig gerne denne marathon-trøstetur til livs for det er bare så træls at stå og vugge et næsten 9 kg. tungt barn i en time kl. 3 om natten.

Vi har haft hende til vores praktiserende læge for at tjekke, om der var noget galt, men det syntes han ikke at det tydede på. Vi har også overvejet, om vi skulle have hende tjekket af en rigtig ørelæge. Bare for at udelukke øreproblemer.

Vi vil gerne have lidt input fra dig vedr. vores dagsplan. Er der nogen ting, der kan justeres?

Vi indførte flasken kl. 23 for at være sikre på, at hun ikke var ked af det om natten pga. sult. Selvom hun ikke har fået andet end sin flaske kl. 23, kan hun godt være uvillig til at spise sin morgenmad. Det der nemmest glider ned er pulver-købegrød. Skal vi give hende det? Det ville måske være bedre for hende at spise noget med lidt mere gods i – hjemmelavet havregrød eller øllebrød.

Hvad kan vi gøre for at gøre hende mere interesseret i at spise mad selv?

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


12. november 2024 | Sovevaner | 10 mdr.

Farsyg

Kære Helen Min datter er 10 mdr gammel. Jeg har været på barsel med hende...

Læs hele brevet og Helens svar


9. november 2024 | Sovevaner | 12 mdr.

Dreng 11 måneder vil ikke længere puttes af far del 2

Kære Helen Jeg skriver del 2 i titlen for at referere til mit tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


24. oktober 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

9 måneder og sover ikke igennem om natten

Hej Helen. Jeg kan ikke forstå, hvorfor vores dreng A. på 9 måneder ikke...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Hår - babys hårpragt

Nogle børn fødes med stor hårpragt og andre kun med små dun. Håret kan variere både i tykkelse, længde og farve.

Selvom barnet fødes med meget hår, er der ingen garanti for, at håret bliver på hovedet. De fleste børn vil i 3-4 mdr´s alderen miste meget af deres hår, både fordi de ligger meget ned, men også fordi de hår, som er udviklet, da barnet lå i moderens mave, ofte tabes på en gang.

De nye hår, som vokser frem, er ofte tynde og fine i forhold til det hår, som...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce