Svar: Ammestop og øm knude i brystet
Hej med dig
Nu kan jeg jo ikke se dig, men da du beskriver at knuden sidder yderst mod brystvorten så lyder det umiddelbart som om der kunne være tale om en tilstoppet mælkegang. Hvor en mælkekirtel sidder lidt mere inde i brystet.
Tilstoppede mælkegange er vigtigt at få behandlet, da de kan medføre at man får en brystbyld. En brystbyld kan sidde i overfladen eller dybt inde i brystet og man vil scanne dit bryst for at se om der er tale om en evt byld. Hvis der er tale om en brystbyld så vil du få feber og knuden vil være rigtig øm og der vil også være misfavninger af huden omkring bylden. Som du beskriver det lige nu, så lyder det dog ikke som om du har en brystbyld, men det er vigtigt at du ikke bare lader stå til, men forsøger at se om du kan få den knude der er løsnet op.
Du kan for det første prøve at gå i bad og lade bruserens stråler massere dit bryst lidt. Imens du er i badet og varmen virker, så kan du prøve med din hånd/hænder at massere dit bryst. Masser i cirkelbevægelser oppe fra brystet og ned mod brystvorten, læn dig lidt forover så brystet tynger lidt fremover. Læg din tommelfinger over brystvorten ved kanten af det brune område og læg pege og langefinger under brystvorten i kanten at det brune område. Tryk dit bryst ind mod brystkassen og klem fingrene sammen, slip ...
... og klem. Bevæg fingrene rundt om brystvorten og se om du ved at klemme og slippe hele vejen rundt kan få løsnet op for den mælkegang og få knuden væk.
Du kan også sætte dig med et varmt omslag på brystet, så brystet på den måde lunes godt igennem og så forsøge samme metode med massage og udmalkning og se om det kan løsne op for knuden.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nu er det jo søndag og det er ofte begrænset hvad vagtlæger ved om amning. Jeg synes du skal forsøge ovenstående her i løbet af i dag og se om det har nogen effekt. Hvis du bliver dårlig, får feber, dit bryst bliver yderligere ømt og du kan se at knuden virker mere som en byld, så skal du til lægen. Prøv så i første omgang at kontakte barselsgangen, hvor du har født og forhør dig om de har et sygeplejeambulatorium eller lignende hvor du kan henvende dig, det er der de ved mest om amning og evt. vil kunne scanne dit bryst.
Er det ikke væk i morgen og du i øvrigt er velbefindende, så synes jeg lige du skal få lægen til at se på det. Man kan godt have en mælkeknude i brystet uden at det behøver at have nogen betydning og da jeg ikke kan se dig, så er det som sagt svært for mig at se, hvad der lige er tale om her:o)
Håber dog at du er hjulpet lidt videre på vej. Rigtig meget held og lykke. Du må meget gerne give mig en tilbagemelding på hvordan det går:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Madpakke og børn
Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.
Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)
Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...
Kravle
De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.
Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.