Svar: Hvilket mad til barn på 6 mdr?
Kære Lene Allman
Fra 6 mdr´s alderen kan sødmælk indgå i madlavningen og barnet kan få små slurke af kop. Yoghurt af sødmælkstypen kan også gives i små mængder, men frem til 9 mdr´s alderen skal hovedparten af den mælk barnet får stadig være modermælk eller modermælkserstatning. Stopper man således med at amme sit barn før 9 mdr´s alderen tilrådes det at erstatte modermælken med modermælkserstatning.
Om din datter får hovedparten af sit mælkebehov dækket ved amning, kommer jo således an på, hvor meget du ammer. Hvis du kun ammer om morgenen, så vil dette højst sandsynlig ikke være nok til at dække hendes behov og du bør derfor give hende erstatning ved siden af, eller lave grøden på erstatning.
Hvis du vælger at lave grød på erstatning kan det være en fordel at købe en tilskudsblanding, hvor pulveret kan komme direkte i grøden, pisket op med vand. Du kan også købe drikkeklar erstatning, men det er naturligvis dyrere.
Hvorvidt din datter skal have erstatning eller komælk bliver således et skøn ud fra ovenstående. Hvis I selv spiser kartoffelmos om aftenen, så er der ikke noget i vejen for at du laver denne på komælk, som du plejer og hvis du ammer flere gange om dagen, så hovedparten af hendes mælk ...
... er modermælk, er der ikke noget i vejen for at du laver grød på sødmælk. Det er pga. proteinindholdet at din datter kun må få komælk i små mængder.
At din datter har lidt hård mave kunne godt tyde på at hun mangler væske. Jo mere du kan få hende til at drikke jo bedre. Giv hende vand til måltiderne og lidt ind i mellem. Du kan også give hende lidt fortyndet saft eller juice, mængderne skal dog være små, så det ikke tager pladsen op for anden mad. Fordelene ved saft og juice er at det kan have en positiv indflydelse på mave-tarm peristaltikken. Det kan også være en god idé at give hende frugtmos på grøden, således at hun får lidtfrugtmos også om formiddagen. Ulempen ved frugt, juice mv. er at det er lidt sødt og børn derfor ofte foretrækker dette fremfor andet.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis din datter får direkte forstoppelse, hovr hun har ondt i maven og er utilpas over sin hårde afføring, så kan du give hende laktulose, som er en mixtur du køber i håndkøb på apoteket. Hun må få 1 ml pr kg x en dgl. Hvis hun er en stor pige, kan det godt være nødvendigt at dele mængden og give det to gange dagligt. Laktulose er sukker og ufarligt. Det gør hendes afføring blød og nemmere at komme af med. Men prøv med ekstra væske i første omgang.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Graviditet
Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.
Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.
Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...
Slik
Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.
Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.
Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.
Ifølge...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.
Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.
Kærlig hilsen Stine