Svar: Min dreng er begyndt at slå
Kære Stine
Det at Tobias slår tror jeg hænger sammen med hans evne til kommunikation. Selvom han nu er 3 år gammel, så er han stadig ikke i stand til med sit sprog at forklare sig, det er svært at sætte ord på.
Han er vant til at du har tolket hans signaler 'nå, er du træt nu, så skal mor putte dig'. Han er derfor vant til at hans mimik bliver forstået, og det bruger han stadig. For ham er mimik - det at slå, faktisk brug af noget han er vant til og derfor er det dette han gør. Det er derfor fint at du nu forsøger at lære ham at kommunikere på en anden måde og ikke at slå - og det er bestemt problematisk hvis pædagogerne bare griner af det.
Når børn slår, så kan det være en måde at sige fra på. Det kan være 'vreden' over at føle sig udenfor (jeg vil også være med), eller frustrationen over ikke at blive forstået. Det kan være vreden over at et andet barn tager noget bestemt legetøj, at mor forlanger man skal have flyverdragten på, at man ikke må få en is 15 minutter før middagsmaden osv. Det er derfor altid vigtigt at lytte til, hvad det er barnet forsøger at fortælle, når det slår.
Du fortæller at du ofte reagerer med at sige han ikke må slå og beder ham fortælle, hvad han bliver vred over - men det kan han ganske givet ikke og det er her den manglende kommunikation kommer ind. Han kender simpelthen ikke ordende der skal beskriver at noget er 'uretfærdigt', at han føler ...
... der er 'forskelsbehandling', at han bliver 'ked af det og føler sig overset' - det meste vil han bare sige er dumt! og til dig vil han måske sige 'dumme mor!' - og nu har han sikkert lært at man heller ikke må sige dumme, og hvad skal man så - ja så må man slå fra sig, når man føler man må sige fra:o)
Det er en fase som din søn er igennem og efterhånden som han får mere og mere sprog vil han også ændre adfærd. Uanset hvad grunden er, så skal han selvfølgelig altid have at vide at det ikke er i orden at slå. Men samtidig tænker jeg at det er rigtig vigtigt at du så sætter ord på, når du ved, hvad det er han er vred over. At du simpelthen fortæller med ord, hvad følelser du tror han har: "du bliver bare så vred lige nu". Det viser ham for det første at du forstår det, men samtidig giver det ham også mulighed for at rette dig, hvis han kan og sige: "ikke vred, ked af det" og så kan I snakke om hvad der gjorde ham ked af det og forsøge at løse det uden at slå.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det vil også være en god ide at trøste det barn som bliver slået og med ord sige højt "Tobias slog dig, det gør ondt, så bliver du ked af det" osv. så han også hører hvad det gør ved det andet barn og ser reaktionen. Igen at reaktionen også verbaliseres og han derved får lidt forståelse for hvad der egentlig sker, når han handler som han gør.
Håber at ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke med ham:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Stamceller
Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.
Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.
Appetit
Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.
Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.
Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.