Svar: Opkast-fornemmelser
Kære Molly´s mor
Tak for dit brev. Det er sådan at nogle børn gylper rigtig meget. Det kan skyldes forskellige ting og overordnet kalder man det refluks. Det er normalt ikke noget man gør noget ved med mindre barnet begynder at tabe sig og dermed gylper så meget, at det går ud over barnets trivsel.
De fleste børn stopper med at gylpe i takt med at de bliver ældre og også begynder med fastere føde, som ligger tungere i maven - de 'flyder altså således ikke så let over':o)
Som du beskriver Molly, så lyder hun jo til at være en rigtig fin pige, som udvikler sig i sund retning. Hun er glad og tilfreds, smiler, pludrer og er sikkert også begyndet at bevæge sig mere - måske triller hun omkring og bruger sig selv langt mere fysisk end tidligere? Det spiller naturligvis også ind på hendes vægt, således at hun måske ikke tager helt så meget på som tidligere og det behøver således ikke være en bekymring i sig selv. Det er meget vigtigt at du ser på 'hele' Molly, hvordan hun har det, hvordan hun trives:o)
Tommelfingerreglen for børns vægtøgning lyder at de skal fordoble deres fødselsvægt inden for det første ½ år og tredoble vægten inden for det første år. Molly er kun knap 4 måneder gammel og har allerede fordoblet sin fødselsvægt - hun lyder således ikke til at mangle noget:o)
Du beskriver at du har masser af mælk og du vil fortsat gerne amme. Hvis du gerne vil gøre en forskel i forhold til at se om gylpen kan blive mindre, så kan du godt forsøge med ...
... lidt grød. Jeg tænker dog at det ikke er gylpen som skal være afgørende for starttidspunktet, men mere om din datter virker parat. Tror du hun er parat rent mundmotorisk? Drejer hun hovedet, åbner munden efter skeen, sover hun dårligere end hun plejer, virker det som om din mælk ikke mætter hende nok osv?
Der er rigtig meget med maveinfektioner i øjeblikket og måske kunne der også florere sådan noget hos jer? Jeres datter er måske lidt forkølet? Eller også så skyldes hendes øgede gylpning i øjeblikket at hun netop er begyndt at bevæge sig mere end tidligere?
Du kan prøve at elevere hendes hovedgærde i sengen, hvor hun sover. Kom en pude, et ringbind eller lignende ind under madrassen i hovedenden. Prøv også at lægge en lille pude ind under hendes brystkasse, når hun ligger på maven - måske det kan hjælpe, det er i hvert fald et forsøg værd.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg synes ikke du skal stoppe med at amme, da I jo umiddelbart begge er glade for dette og også har fundet en god løsning med at gå i soveværelset og ligge ned. At Molly er nysgerrig er naturligvis frustrerende i forbindelse med at hun ikke kan koncentrere sig om amning, men til gengæld rigtig positivt i andre sammenhænge:o)
Hvis Molly bliver sløv og pludselig ikke vil spise, får feber eller lignende, så skal du naturligvis kontakte lægen, men som du beskriver det lige nu, så synes jeg godt du kan se tiden lidt an.
Håber at du kan bruge mine tanker lidt videre. Rigtig meget held og lykke og rigtig godt nytår:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Massage - baby
Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.
Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.