Brev:
Sove om natten uden amning
Kære Helen
Jeg har indtil nu fulgt interesseret med i din brevkasse fra sidelinjen, og fundet mange brugbare svar, men må nu selv melde mig på banen med nogle konkrete spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe mig med.
Jeg har en meget dejlig dreng på ni mdr, som lige fra fødslen har været meget aktiv og "på". Det har betydet, at han har været ekstremt dårlig til at sove både nat og dag, og altid har haft brug for hjælp til at "lukke ned" og sige godnat, enten i form af amning, køretur m. barnevogn etc.
Jeg har kæmpet RIGTIGT meget med hans søvn (eller mangel på samme!), hvilket desværre også har resulteret i et kæmpe søvnunderskud til mig. Det kommer bl.a. til udtryk ved at jeg stadig giver ham mad om natten når han vågner, da det er den eneste måde, jeg hurtigere kan få ham til at sove på igen, samtidig med at jeg kan hvile mig.
Ja, jeg er faktisk lidt flov over at indrømme at han stadig ammes om natten, for jeg ved godt, at det er helt forkert. Men det handler simpelthen bare om ren overlevelse for mig på det tidspunkt af døgnet, da jeg endnu ikke har sovet mere end 3 timer i stræk siden han blev født (han har aldrig villet tage flaske, så min kæreste har ikke kunnet tage den tjans et par nætter.) Og jeg trænger efterhånden rigtig meget til noget uafbrudt søvn - og det må min søn egentlig også gøre. Faktisk synes jeg, at han vågner hyppigere nu, end han gjorde, da han var f.eks. tre mdr. gammel.
Han vågner ca. hver anden time, og jeg prøver som regel at putte ham igen, men det er desværre ofte, at han rejser sig op igen efter fem min. Og det er så her, at jeg tyr til amning endnu engang.
Nå, det var en lille rodet intro til vores søvnmønster, som jeg håber giver dig et billede af vores situation. Mine spørgsmål drejer sig måske ikke overraskende om, hvordan vi kan få vendt dette billede, til noget mere holdbart for os alle.
Albert, som min søn hedder, har hidtil sovet i vores soveværelse, men meningen er nu, at han skal på sit eget værelse. Derfor tænker vi, at det nu er tiden, hvor han gerne skal lære, at man sover og ikke spiser om natten. Men vi er ...
... noget i tvivl om hvordan vi skal gribe det hele an, da vi (især jeg) er ved at være lidt pessimistiske omkring hans søvn, og jeg er blot bange for, at det hele ender med, at jeg kommer til at løbe i pendulfart hele natten indtil han engang flytter hjemmefra;-)
Vores tanker omkring det er, at han fra første nat på eget værelse, skal vendes fra amning om natten. Vil det være ok at gøre dette i ét hug, eller skal vi vente til han har sovet alene nogle dage?
Jeg er lidt i tvivl om, hvor længe han skal kunne klare sige uden mad. Han får aftensmad kl.17-17.30 og bliver ammet og puttet et sted mellem kl.18 og 19. Han er helt færdig når han puttes, og vi kan derfor ikke trække den længere. Desværre, for som du nok kan regne ud, så står han ret tidligt op - somregel kl. 5-6.30.
Men skal jeg bibeholde en sen amning, eller er han gammel nok til at skulle klare sig til om morgenen?
Hvordan og hvad skal vi gøre, når vi kommer ind til ham om natten, og han ikke skal ammes?
Jeg er mest bange for at han pludselig bliver meget vågen eller ked af det, hvis han ikke ammes i søvn igen, dette har han nemlig en tendens til for tiden.
Der sker ufatteligt meget for ham i hans udvikling for tiden - han både kravler og rejser sig på livet løs, og dét tror jeg måske også er én af grundene til at han vågner så hyppigt. Samtidig skyder hans tænder frem med lynets hast og også dette er han noget plaget af. Men min bekymring går nok mest på, om der overhovedet er håb for os og vores ønskesøvn? Jeg mener, når han nu er blevet så gammel, kan man så stadig nå at lære ham at sove flere timer i stræk?
Det var godt nok en lang smøre jeg fik griflet ned.....jeg håber, at du kan finde hoved og hale i det, og ikke mindst gennemskue det overordnede tema:-)
Jeg glæder mig til at høre fra dig, og vil ønske dig en rigtig glædelig jul.
På forhånd tak.
Med Venlig Hilsen
Søs
Ps. Blot et lille tillægsspørgsmål: han er begyndt at vende sig om på maven for at sove, og jeg er i tvivl om, om dette er ok med den alder han har nu? Eller er det bedst stadig at vende ham, som jeg har gjort hidtil?
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Gravid vitaminer
Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.
Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.