Svar: Hul på brystvorterne - blod i gylpen
Kære Kristine
Tillykke med den lille pige:o)
Den første tanke som slår mig, når jeg læser dit brev, er om din datter mon har for kort tungebånd? Det kunne være en logisk forklaring på at hun får fat lidt for yderligt på brystet og du derfor får hul. Jeg synes derfor du bør få hende tjekket og måske skulle du prioritere lige at køre en tur på barselsgangen, så de kan kontrollere hendes sutteteknik - og viser det sig at hun har for kort tungebånd, så må de "klippe det" hurtigst muligt, eller er der risiko for at din amning går helt i vask.
Hvis det ikke skyldes sutteteknik, men det faktum at hun har et enormt vacuum og har været lagt rigtig meget til, så du simpelthen er 'slidt i stykker', så kan det være nødvendigt at du aflaster brystet lidt ved at udmalke enten med hånden eller med en malkemaskine. Du kan lade hende spise på den ene side og malke ud fra den anden, og ved næste amning gøre modsat, så du på den måde får stimuleret brystet og givet hende bryst, men også får aflastet lidt.
En lille smule blod tager hun ikke skade af at få, men hvis du bløder så meget at hun gylper blod, så bliver du nødt til at malke den mælk ud og kassere den (desværre). Hun kan sagtens få kvalme af at få så meget blod fra dig, så hvorvidt hun skal lægges til det dårlige ...
... bryst afhænger altså af, hvor meget det bløder og hvordan I begge har det - ellers er det udmalkning for at holde din amning igang og aflaste lidt.
Det lyder som om du gør dig rigtigt mange gode overvejelser og det er helt korrekt alt det med at skifte ammestilling, lade lufttørre, bruge brystmælken osv. Nogle kvinder har glæde af at lægge en 'tesi' i BH'en - eller man kan købe det der hedder 'brystbeskytteren'. De er forholdsvis store, men sidder udenom brystvorten og sørger for at der kommer luft til.
Andre kvinder tyer til ammeskaller og synes at fugtig sårheling er det bedste. Der er masser af gode råd og du skal gøre det du finder bedst for dig.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal naturligvis være meget opmærksom på at når der er hul, så er der også indgangsport for mikroorganismer og du er derfor i stor risiko for at få svamp og brystbetændelse. Så pas rigtig godt på dig selv og være meget opmærksom på de symptomer du får fra brystet.
Igen vil jeg råde dig til at kontakte barselsgangen, du kan lige ringe først og sige du kommer forbi. Det må du meget gerne, da din datter ikke er ældre end hun er. Jeg tror det vil være godt at du lige får nogen til at vurdere det hele.
Rigtig meget held og lykke med hende fortsat og jeg krydser fingre for at det snart går bedre. Rigtig god jul:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Kogt-vands-klude
Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.
Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.
Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...
Orlov
Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.
I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.