Annonce

Annonce

Svar: Ammeproblemer og overgang til flaske 13 uger


29. september 2006

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Sofie

Tak for dit lange brev. Jeg vil gå lige til besvarelsen af dine spørgsmål og besvare dem i den rækkefølge de kommer:o)

Ad 1. Det er meget forskelligt forskelligt, hvordan børn tager imod mme. Nogle har et tarmsystem som reagerer kraftigt og børnene får meget let forstoppelse, andre børn reagerer ikke. Der er således ikke faste regler for hvor hurtigt du kan øge hende i mme contra modermælk. Et eller andet sted, så afhænger det jo også af hvorvidt du kan følge med hvad angår udmalkning.

Det vil være udmærket at trappe lidt op stille og roligt, for at se hvordan hendes tarmsystem tager det. JO mere erstatning hun får, jo mere er det vigtigt at hun har jævnlig afføring. Børn som kun ammes kan have mange dage imellem deres afføringer, men børn som udelukkende får mme, bør have afføring en gang i døgnet.

I må derfor holde øje med hendes mave for at vurdere hvor hårdt i kan køre på med mme.

Som regel kan man udskifte et måltid af gangen, det vil sige at hvis I giver to flaskemåltider idag, så kan I prøve med 3 imorgen, 4i overmorgen osv.

Ad 2. Det er sådan at børn netop omkring 12 ugers alderen har det der hedder appetitspring, som gør at de nu er så store, at de har behov for at få mælkemængden sat op. Det viser de ved at søge brystet hyppigt, fordi jo hyppigere de bliver lagt til jo mere mælk kommer der.

Det kan måske være det, som virket lidt forvirrende for jer i øjeblikket og det kan jeg godt forstå. Da planen er at få jeres datter mere over på flaske og mindre på brystet, så vil det være en god idé at flaske og bryst gives i direkte forlængelse eller at det ene erstatter det andet.

Altså enten amning suppleret med en flaske (eller modsat) eller enten amning eller flaske, så jeres datter holder op med at slatspise og i stedet lærer sig at spise et fuldt måltid ad gangen.

Ad 3. Jeg tror at det igen handler om appetitspring og dermed hendes alder og behov for mere mælk. Jeg synes derfor det er vigtigt at I prøver at få fyldt ekstra mælk på hende i dagtimerne. At spise hver 3 time natten igennem er ikke nødvendigt med den alder hun har. Det er ...


Annonce

... relevant at få mad om natten, men det kunne måske være kl. 23 og kl. 04, så ville I alle få lidt sammenhængende søvn og det er guld værd.

Ad 4. Det kunne derfor være en god idé at give jeres datter en flaske at sove på sen aften (f.eks. kl. 23) i håb om at hun så kunne sove lidt bedre om natten og så blive ammet tidlig morgen.

Det vil være naturligt at din mælkeproduktion nedsættes i takt med at du ikke ammer så meget, men samtidig skal der også sammenhængende søvn til og lidt ro over det hele, for at have en mælkeproduktion og vågner hun så om natten, kan du amme. Det er nemt og bekvemt i forhold til at skulle op om natten og lave flasker osv.

Ad 5. Du må gerne blande din mælk sammen før du giver hende den, så du har nok mælk i en flaske.

Ad 6. Jeg er ret overbevist om at jeres datter vil begynde at sove bedre og få en mere fast rytme, når I begynder at give lidt mere mme end modermælk. De fleste børn som ammes sover med kortere intervaller og spiser hyppigere end børn som får mme.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når hun bliver 4 mdr. kan I overveje om I skal begynde med lidt skemad. Det er også med til at mætte hende og med til at give en helt anden mulighed for struktur på dagen.

Ad 7. Jeg tænker det er muligt at jeres datter er ved at vende lidt rundt på det hele og det vil derfor være en rigtig god idé at I sørger for at få hende fyldt god op om dagen.

Ad 8. Jeres datters øgende tendens til at sutte på finger kan godt skyldes suttebehov mere end sult. Under alle omstændigheder vil det være en rigtig god idé at introducere en sut, hvis I kan få hende til det. Hvis hun så bevidst søger sin finger, kan det være svært, men det er en god idé at forsøge. Prøv derfor om I ikke kan lirke sutten i munden i stedet.

Fingeren sidder altid ved hånden og kan derfor blive brugt i årevis. Det kan, hvis barnet bruger den meget, komme til at gå ud over tandstillingen og faktisk gøre at jeres datter kan få overbid. En sut kan også skade tænderne, men den har man dog mulighed for at fjerne:o)

Jeg håber mine svar hjælper jeg lidt videre. Ha en fortsat god søndag. Og fortvivl ikke - det skal nok blive bedre:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex

Vådservietter baby

Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.

Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.

Overvej også, om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Som saedvanligt: Tusind tak for dine dejlige raad og brugbare viden! Det er fantastisk at have dig

Mange hilsner
Camilla


Annonce