Svar: Grød og amning ift. for tidlig født
Kære Anne
Det kan godt være svært at vurdere, hvornår et barn der er født for tidligt, kan gå over til overgangskost. Når man taler om for tidlig fødte børn så skelner man jo imellem hvor tidligt barnet er født og hvormeget barnet vejede og målte ved fødslen.
Når man taler om fortidlig fødte børn, så taler man også om at barnet har to aldre - den faktuelle alder og den alder barnet egentlig skulle have haft, hvis det var født til termin. Ved meget fortidlig fødte børn vil man som regel anbefale at tage udgangspunkt i den alder, som barnet ville have haft.
Generelt kan man sige at man kan inddele fortidlig fødte i tre grupper:
For tidlig født = før 37 uge mindre end/lig med 2500g
Meget fortidlig født = før 32 uge mindre end/lig med 1500g
Ekstremt fortidlig født = før 29 uge mindre end/lig med 1000g
Din datter er født i 36 uge og er altså lige på grænsen. Du skriver ikke hvad hun vejede og hvis hun har haft en fin vægt i forhold til sin alder, så kan terminen måske have været beregnet forkert? Hvis din datter har virket ekstra sulten og også har vist interesse for skemad, så kan ...
... det være helt okay at du allerede er begyndt med skemad i 4 mdr´s alderen. Der må tages individuelle hensyn og da jeg ikke kan se din datter og kender forløbet bedre er det svært at rådgive dig præcist.
Under alle omstændigheder er du jo nu begyndt på overgangskost og hvis din datter trives med dette, så fortsætter du som hidtil.
Med hensyn til amning, så er det vigtigt at blive ved så længe som muligt. Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes til 6 mdr´s alderen, men gerne længere. De fleste børn vil selv sige fra, når de ikke længere har behov for amningen. Hvis du kan og vil så synes jeg at du skal fortsætte med at amme også efter 6 mdr´s alderen. Men vent og se hvad der sker og hvad din datter gerne vil.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Da din datter er begyndt med skemad i 4 mdr´s alderen skal du regne med at overgangsperioden vil vare lidt længere end hvis man starter senere. Læs evt. en af mine artikler om skemad og overgangsfase.
Jeg kan se at du bor i udlandet og er ikke helt lar over hvad muligheder du har der for råd og vejledning. Du er velkommen til at henvende dig igen. Håber at ovenstående hjalp lidt.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Quinoa
Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.
Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...
Smile
Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!
Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.
Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.
Jo mere du kan smile, pludre og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.