Svar: Får min søn kalk nok?
Kære Sidse
Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring kalkbehov :)
De første 12 måneder vil din drengs behov for kalk (calcium) normalt blive dækket via modermælkserstatningen - og ud over de ca. 600 ml, som han får via flasken, så er det vigtigt, at du bruger mme i hans grød og mos.
Modermælkserstatning er sammensat, så det dækker det lille barns behov for mineraler, herunder calcium. Indholdet af calcium kan variere, og jeg har slået lidt forskellige typer op: Allomin 1 indeholder f.eks. 44 mg. calcium pr. 100 ml og NAN PRO 1 indeholder 42.6 mg. calcium pr. 100 ml færdig erstatning.
Vælger du at tilbyde din dreng tilskudsblanding, som kan gives fra 6 måneder, så er calciumindholdet følgende: Allomin 1 indeholder 60.6 mg. calcium pr. 100 ml, og NAN PRO 2 indeholder 65.7 mg. calcium pr. 100 ml færdig erstatning.
Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at man ikke behøver skifte til tilskudsblandinger, da barnet normalt ikke har behov for de ekstra mineraler. Tilskudsblanding indeholder f.eks. ofte også mere jern end modermælkserstatning, men hvis du oplever, at din dreng drikker sparsomt med mælk, og du derfor gerne vil sikre ham f.eks. ekstra kalk, så tænker jeg, at du f.eks. godt kan vælge at tilbyde ham tilskudsblanding i stedet.
Derudover, så vil din drengs behov for kalk også blive dækket via ...
... kosten, og da han nu er 6 måneder gammel, så vil hans indtag af forskellige fødevarer naturligt øges og dermed også din mulighed for at give ham kalk nok. Du kan f.eks. give ham grove grøntsager som broccoli og kål. Du kan også give ham fisk, som f.eks. laks, sardiner, eller sild. Han må også gerne få f.eks. rejer. Og du kan give ham fint hakkede mandler eller nødder i en grød. Appelsiner, jordbær og mango indeholder f.eks. også kalk.
Du skal også medtænke, at d-vitamin har betydning for optagelsen af calcium, og derfor er det vigtigt, at din dreng også får d-vitamin nok. Anbefalingen er her, at hvis barnet drikker <800 ml MME/dag (MME med < 1,3 µg D-vitamin pr. 100 ml færdig blanding), så skal barnet tilbydes D-dråber (10 µg) dagligt - hvilket du derfor bør give til din dreng.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis du følger ovenstående, så tænker jeg umiddelbart, at din dreng får sit behov for calcium tilstrækkeligt dækket, men hvis du er i tvivl, så vil jeg anbefale, at du drøfter det og hans behov med jeres læge.
Hvis lægen skønner, at din dreng har behov for ekstra kalk, så behøver det ikke være i form af en vitaminpille. Han kan også få det som en brusetablet, der kan opløses og dermed drikkes. Tal i givet fald med lægen om, hvad der vil være bedst for jer:)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. december 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen, Vores barn på 7 måneder spiser ikke skemad trods alle vores...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
Viden om børn:
Insemination
Hvis man har problemer med at blive gravide, så kan man blive behandlet med Insemination.
Insemination er den enkleste fertilitetsbehandling og den kan hjælpe, hvis manden har lettere nedsat sædkvalitet.
Behandlingen foregår ved at man fører en portion sæd direkte ind i livmoderen. På den måde springes sædcellerne den første del af vejen til ægget over og chancen for graviditet er dermed større. Derudover bruger man en 'oprenset' portion sæd, det vil sige en mere...
Klip i mellemkødet (Episiotomi)
I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.
Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.
Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.