Svar: Blefri i 6 mdr og tisser nu i bukserne
Kære Johanna
Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres dreng og dine tanker :)
Jeg kan godt forstå, at du tænker, om jeres dreng måske har en overaktiv blære - det du beskriver, kan godt lyde sådan. Ofte taler man dog ikke om overaktiv blære før efter 5 årsalderen, da man normalt ikke forventer, at børn yngre end 5 år har fuld blærekontrol.. heller ikke selvom jeres dreng har haft det indtil nu:)
Når det så er sagt, så tænker jeg, at med de symptomer jeres dreng har - at han holder sig til bristepunktet, og derfor pludselig næsten ikke kan nå toilettet, uden at der sker uheld, og at han samtidig også er begyndt at tisse meget hyppigt, som tegn på, at der kommer mindre portioner tis hver gang - så vil det være rigtig godt at hjælpe ham med at få lidt kontrol over vandladningerne igen.
Det betyder, at I skal gå tilbage til at hjælpe ham med faste toilettider - det vil sige, at han skal hjælpes ud på toilettet ca. hver 3 time, fordi I på den måde kan få trænet en mere viljestyret og bevidst kontrol af hans blære - og netop et 3 timers interval tænker jeg vil være realistisk. Det er normalt den tid, man forventer, at børn kan holde sig.
Toilettiderne bør ligge hensigtmæssigt i løbet af dagen f.eks. når I står op, og dagen begynder, og som det sidste før han skal i seng. De bør ligge i forbindelse med måltider, før han løber ud for at lege, før I kører op for at handler osv.. Så der bliver ilagt naturlige tissetidspunkter hele dagen igennem. Han skal ikke spørges, om han skal tisse, men skal tages i hånden og følges ud til toilettet "kom, vi skal lige tisse af, før vi kører".
I børnehaven er det vigtigt, at han ikke blot modtager en kollektiv besked, men at pædagogerne lige nu har et ekstra øje på ham og direkte til ham siger "du skal lige tisse, før du går ud", og på den måde både hjælper ham med at få det gjort, men også følger op ...
... på, at han rent faktisk gør det.
Det sker nogle gange, når børn har været renlige gennem en periode, at det pludselig ikke er så interessant at gå på toilettet, og samtidig kan det være svært at gå ud af en leg - og komme tilbage igen. Der kan derfor godt ske det, at han leger rigtig godt i børnehaven, mærker tissetrang men overhører denne, fordi legen er mere spændende, og fordi han måske er bange for, at han ikke kan være med, hvis han går ud, så han holder sig. Der ligger naturligt en vigtigt pædagogisk opgave her - de skal hjælpe ham med at få tisset af, før børnene løber ud for at lege, og også være opmærksomme på, at hvis han er nødt til at gå ud af en leg, så kan han have brug for hjælp til at komme med tilbage i legen igen - hvilket naturligt gælder alle børn :)
Det er også vigtigt, at I hjælper ham med at bruge tid nok på toilettet, når han sidder der. I kan hjemme med fordel have en lille kasse med bøger, som I kan sidde og læse højt, når han skal tisse.. så han på den måde hjælpes med at tisse færdig og dermed hjælpes med at tømme blæren helt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I skal også være opmærksomme, hvis han er begyndt at stå op, når han tisser. Det kan være betydeligt sværere for ham at tømme blæren, når han tisser stående. Derfor bør I opfordre ham til at sidde på toilettet, når han tisser - også selvom han måske synes det er sejt at stå op :)
Det er godt, at I har fået tid hos lægen - det vil være en god idé, hvis I kan aflevere en urinprøve, så I sikrer jer, at jeres dreng ikke har en blærebetændelse. Han kan naturligt godt holde sig, hvis det gør ondt at tisse.
Det er også vigtigt, at I sikrer, at han ikke har forstoppelsesproblemer, da det faktisk godt kan være en medvirkende årsag til, at børn pludselig får svært ved at holde sig og begynder at tisse i bukserne...
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med ham:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.
Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.
Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...
Viden om børn:
Fedt
Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.
Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.
I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...
Barselsorlov
I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre