Brev:
Sut til barn med høj gane og klippet tungebånd - en dårlig idé?
Kære Helen,
Jeg har en dejlig dreng på godt 2 måneder, som jeg godt kunne tænke mig at prøve at introducere sutten for. Hans storesøster havde et meget stort suttebehov og det ærgrede mig, at vi ikke tidligere havde lært hende at bruge sut, da det særligt om nætterne var hårdt med de mange amninger, særligt fra hun var 8 mdr til 1 år og tre måneder.
Nu er jeg dog - efter at have googlet lidt rundt - blevet i tvivl om det mon er en god idé at introducere lillebror for sutten.
Baggrund:
Da han var 2 uger fik han klippet tungebåndet, fordi det var stramt og han havde problemer med at svøbe. Siden da har amningen heldigvis kørt uproblematisk og han tager rigtig godt på.
Han har ikke vist nogen særlig interesse (ej heller særligt ubehag) ved de forskellige slags sutter jeg har givet ham. Min SP rådede mig til at få fat i en lang rund sut, der kan nå op i ganen, fordi han har en ret høj gane.
Min tvivl:
På "funktionelterapi.dk" stødte jeg ind i følgende passage, som gør, at jeg nu frygter at sutten kan have en dårlig effekt på den mund-anatomiske udvikling:
"Sut forhindrer tungen i at hvile i ganen. Fælles for alle sutter er, at de forhindrer tungen i at hvile i ganen. Men tungen er skabt til at hvile i ganen, hvor den former og giver ganen bredde. ...
... Tungens vakuum trækker den høje gane ned indenfor de første 4 måneder af babys levetid, men hvis der hele tiden er en sut i munden, risikerer man, at ganen forbliver høj. Man kan efterfølgende få mere bredde på ganen ved mundmotorisk træning, tyggetræning og behandling, men ganen vil typisk forblive høj.
En høj og smal gane samt udfordringer med at få tungen til at hvile i ganen kan have betydning for kæbens stabilitet, tændernes placering og kan forårsage nasal vejrtrækning.
Man taler ofte om suttebid, og bekymringer om suttebid fylder meget for mange forældre. De får ofte at vide, at tænderne vil rette sig, hvis barnet smider sutten omkring 2-3-årsalderen, men vi glemmer ganen, og de problemer en høj og smal gane kan give."
https://www.funktionelterapi.dk/blogs/news/sut-skal- skal-ikke-hvor-meget-og-hvor-laenge.
Spørgsmål:
Min søn har jo netop en høj og smal gane, og hvis sutten kan stå i vejen for, at den bliver lavere og bredere, skal jeg ikke introducere den. Mine spørgsmål er derfor:
- Bør jeg helt droppe sutten?
- Bør jeg vente til han er 4 måneder med at introducere sutten?
- Hvis jeg vælger at introducere sut, hvilke fif eller obs-punkter er der så til valg af sut og måde at introducere på, i vores tilfælde?
Med venlig hilsen
Petra
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
26. september 2024 | Sovevaner | 3 mdr.
Græder sig selv i søvn om aftenen
Hej Helen, Så skriver jeg igen .. Efter mit sidste brev er min datter...
4. september 2024 | Sovevaner | 3 mdr.
Dagsrytme for baby på tre måneder
Kære Helen. Først og fremmest mange tak for din gode postkasse. Det er...
1. september 2024 | Sovevaner | 3 mdr.
Hej. Jeg har en datter på 3 måneder. Jeg kan simpelthen kun få hende til at...
Viden om børn:
Skråstol
Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.
Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...
RS virus
RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.
RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.
De...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.