Annonce

Annonce

Svar: Mad, mælk og fedtstof - 6 mdr.


22. december 2020

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Rikke

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at din dreng har knækket mad-koden og elsker skemad! Det er super dejligt, at han er så glad for at spise både grød og mos, og det er super dejligt, at han spiser så fine store portioner - jeg tænker dog, at hans forholdsvis store indtag nok også er forklaringen på, hvorfor der kommer så meget i bleen. Når der kommer meget ind, så kommer der jo også meget ud... :)

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes/flaske og sover lidt videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos, vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Øllebrød eller Grøntsagsmos med kød eller fisk (skift f.eksk. hver anden dag), suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til middagslur - måske kl 13 - det afhænger af, hvornår formiddagsluren ligger

Eftermiddag 16: Frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos, vand af kop.

Ammes/flaske og puttes evt. til en powernap, men måske begynder den at kunne blive sprunget over, det afhænger af, hvor lang middagsluren er og hvor tidligt/sent han står op af den

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres også her med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter eller lignende. Vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til natten 19.30-20 - igen afhængig af, hvornår han er stået op fra sin sidste lur og om han har sovet to eller tre lure dagligt.

Sen aften 23-24: Ammes/flaske og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor han så ammes igen.

Som du kan se, så indgår der i dagsplanen nu mange måltider hele dagen igennem, og det er bedre, at du giver din dreng lidt og tit end få og store måltider. Både fordi det vil være med til at holde hans blodsukker og energiniveau stabilt, men også fordi de mange små måltider giver ham en større variation af fødevarer.

Du kan ikke regne med, at din dreng selv vil kunne mærke mæthed og selv sige fra, når han er mæt nok. Der går naturligt lidt tid før hjernen og mæthedscenteret registrerer, at maven er fuld, og når du mader ham, så kan han godt bare åbne munden og spise store mængder, fordi det er hyggeligt og kører lidt på rutinen, mere end det måske egentlig er hans behov. Derfor er det fint, at du holder lidt igen og ikke giver ham mere end 1.5-2 dl. af gangen og lige nu, hvor han har godt gang i maven, må du gerne holde f.eks. frugtmos på max. 1/2 dl.

Det er vigtigt, at der også ...


Annonce

... stadig er plads til mælk i maven. Derfor er det bedre, at du giver ham 1.5 dl. grød og mos, og han så drikker mælk fra dig eller flaske efterfølgende, end at du giver ham 2 dl. grød eller mos, og han så afviser bryst/flaske eller ikke drikker nok.

Det er også vigtigt, at du giver ham mad i hånden, som han selv kan sidde og sutte på, gumle og gnaske i og opbløde med spyt. Både fordi det styrker ham mundmotorisk og lærer ham stille og roligt at kunne tygge maden mere, men også fordi det vil være med til at forlænge tiden, hvor I spiser, og dermed netop være med til at gøre, at han begynder at mærke og fornemme lidt mæthed i maven.

Han har brug for mælk ca. 6 gange i døgnet, og når han nærmer sig 7 måneder, vil det være rigtig fint med 5 gange. Det vil her være mælken formiddag eller eftermiddag, som forsvinder. Og i 7 måneders alderen vil det være fint med 4 mælkemåltider, og disse vil ofte ligge tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. I 7 måneders alderen skal han altså ikke længere have mælk formiddag og eftermiddag.

Med hensyn til væskebehov og behov for mælk, så vil hans døgnbehov nu og fremover være 110 ml pr kg han vejer. Det betyder, at når han vejer 8 kg, så vil hans døgnbehov være 8x110=880 ml. Fordelt på 5 flasker og 1 amning vil det lige nu give ca. 150 ml i hver flaske.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du fortæller, at amningen så småt er ved at trappe helt ud nu, og det er helt fint, det vil sige, at han kan fortsætte med de 5 flasker, når amningen stopper, og det kan så trappes ned til 4 flasker i døgnet, når han bliver 7 måneder. Det er kun fint, at overgangen mellem flaske og bryst har været så god hos jer, det skal du ikke have det dårligt over!

En del af hans behov for mælk vil naturligt også blive sikret via den mme, som du bruger i grød og mos. Derudover dækkes hans væskebehov også af den vand, som han kan drikke af en kop. Han skal tilbydes vand til alle måltider og fremadrettet også gerne vand som tørstslukker imellem måltiderne. Han vil naturligt blive bedre til at drikke vand af kop med tiden, så hans væskebehov vil dækkes mere og mere på denne måde i takt med at antallet af flasker trappes ned.

Du må meget gerne variere mellem forskellige typer af fedtstof i grød og mos. Du kan bruge smør og smørlignende produkter, men også meget gerne forskellige plantemargariner, ligesom du kan variere mellem forskellige typer olier f.eks. majsolie, olivenolie, rapsolie og vindruekerneolie. Jo mere variation, jo bedre er det :)

Håber du kan bruge dette lidt videre :)

Rigtig glædelig jul til jeres lille familie herfra!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madras til barneseng

Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.

Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...

Læs mere i Babylex

Hormonbehandling

Hormonbehandling bliver brugt som fertilitetsbehandling, ofte i forbindelse med insemination.

Man giver kvinden hormontabletter som stimulerer kvindens ægløsning, så der modnes flere æg end normalt.

Derudover kontrollerer man kvindens ægløsningstidspunkt, ved hjælp af hormon-indsprøjtning, så man kan afpasse tidspunktet fuldstændig med samleje eller insemination.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce