Svar: Søvnproblemer i weekenden
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det er rigtig godt, at I hjemme forsøger at holde samme rytme, som pigerne har i dagplejen. Det er vigtigt, at der ikke er alt for stor forskel på hverdag og weekend med den alder de har - og en fast rytme med faste spisetider, sovetider osv. vil naturligt hjælpe med at putte dem, når de er trætte, og give dem en følelse af at være parate til at sove, når de puttes :)
Der er dog ingen tvivl om, at deres alder og udvikling spiller ind. Er pigerne begyndt at krybe, kravle, bevæge sig fysisk mere og mere væk fra jer? Det er et af tegnene på, at de måske er i separationsfasen, og det giver naturligt lidt udfordringer - ofte omkring putning og søvn :)
At de er i separationsfasen betyder, at de øver sig i at være på afstand af jer forældre. Og for at kunne separere sig, er det naturligt nødt til at føle sig knyttet til. Derfor vil man ofte opleve, at børn i denne alder klynger sig lidt ekstra. De kan f.eks. begynde at søge bryst eller flaske mere hyppigt, ligesom de kan blive utroligt kede af det, hvis man går på toilettet uden at tage dem med.. :)
Man vil på samme måde ofte opleve, at børn i denne alder protesterer mod at sove. De vil ikke ligge ned, men vil sidde op. De vil følge med i, hvad der sker - og når I prøver at putte jeres piger, kan de godt blive frustrerede og stritte imod søvnen netop af denne grund... De vil opleve, mærke verden, vil ikke gå glip af noget - heller ikke selvom de tydeligt er trætte og har brug for at sove, så kæmper de imod, det hører alderen til - og er ofte særligt svært i 8-10 måneders alderen...
Ligesom de har svært ved at overgive sig til søvnen, så oplever man ofte også, at de i denne alder sover kortere lure, selvom vi kan mærke, at de ville have stor glæde af at sove lidt længere, så vågner de op, vil se, følge med, lege, opleve, og det lyder som om, at det netop er dette, som er svært hos jer i øjeblikket. De falder nogenlunde let i søvn, men har svært ved at blive i søvnen.
Du skriver, at du har skilt dem i hver deres barnevogn, men ...
... at det ikke fungerer.. Har du en tvillingevogn, og er der mulighed for, at du evt. kan putte dem i samme vogn? Det vil gøre det muligt for dig at trille dem begge en længere tur, hvor de starter med at sidde op, kan kikke på verden, mærke vinden i ansigtet og blive fyldt op med indtryk - så du anerkender deres lyst til at opleve og følge med - og hvor du så først lægger dem ned, når de tydeligt er parate. Samtidig vil de her forbinde barnevognen med stedet, hvor de er puttet, hvilket også er vigtigt. Og disse ting kan nogle gange gøre, at de så sover lidt længere, og samtidig kan du vælge at passere de 30 minutter, og på den måde holde dem sovende, så deres indre ur hjælpes til at få en fornemmelse for, at have behov for en lidt længere lur... :)
Du skal naturligivs også se på, hvor meget de samlet sover - hvis de sover en meget lang nattesøvn, så vil deres dagssøvn naturligt være kortere. Ligesom det er vigtigt, at du hjælper dem med at bruge sig selv rigtig godt både motorisk og mentalt, når de er vågne. I dagplejen skal de bruge rigtig mange ressourcer på at være, og de skal også forholde sig til at være adskilt fra mor og far, hvilket kan være ekstra svært på grund af deres alder, og selvom de har hinanden... Og derfor kan de naturligt godt blive trætte på en anden måde i dagplejen, end de er derhjemme og derfor også sove anderledes der.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Samtidig vil de hjemme som sagt have ekstra behov for fysisk kontakt og nærhed, og kan godt protesterer mod søvnen, fordi de har brug for at være mere i favn, blive holdt tæt osv. Jeg plejer at sige, at de skal have deres "mor-depot" fyldt lidt ekstra op, så de har noget at tære af, når I ikke er sammen :)
Så alder, udvikling - både motorisk og mentalt - spiller helt sikkert ind hos jer. Og det er vigtigt, at du forsøger at finde balancen mellem at være der for dem, give dem den ekstra nærhed, som de måske søger, men samtidig også holde fast i de gode rutiner, som I allerede har fået skabt.
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. januar 2025 | Sovevaner | 11 mdr.
Hej Helen, Jeg har længe fulgt med her i din brevkasse, og nu har jeg selv...
11. januar 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen Vores søn, Matteo, er lige blevet 9 måneder gammel, og han har på...
11. januar 2025 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen Det er ved at være et stykke tid siden sidst, men nu er jeg...
3. januar 2025 | Sovevaner | 6 mdr.
Hej Helen. Herhjemme snakker vi om, hvordan og hvorledes en rutine for en...
31. december 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen! Jeg kan ikke forstå at min søn Milo på 9 måneder stadig ikke...
Viden om børn:
Hofteklik
Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.
Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...
Ammestillinger
Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.
Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.
Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.