Svar: Kød og bladgrønt
Kære Dorthe
Tak for dit brev :)
Med den alder din datter har, vil det være rigtig fint, at du giver hende f.eks. stykker af frikadelle (kød eller fiskedelle), som hun kan spise enten med fingrene eller med en gaffel. Det vil stadig være lettest for hende at spise hakket kød, men det kan sagtens være i fast form som f.eks. via en frikadelle, kødboller, karbonader, krebinetter, stykker af farsbrød, eller det kan være kødsovs, millionbøf eller lignende.
Det vil generelt være en god idé, at du tilbyder hende mad i stykker og mad med mere bid, og du behøver således ikke længere tilbyde hende pureret eller meget findelt mad. Hun vil stadig have glæde af at få mos, men du kan f.eks. mose kartofler med lidt tomatsovs eller smørsovs og så tilbyde hende frikadellen i små stykker. Med mad i små stykker/hapsere kan hun øve pincetgreb og også begynde at øve det at spise med en gaffel :)
Du må også gerne mose kartofler og andre grøntsager med en gaffel, så hun generelt spiser mad med mere og mere bid og mad som kan spises med gaffel og ikke længere ske:)
Hun bør ikke få ‘grønt drys’ på varm mad. Friske krydderurter og bladgrøntsager må kun ...
... anvendes i varme retter, hvis de koger grundigt med, eller hvis du sikrer dig at det bliver gennemstegt i ovnen. Der kan være jordbakterier på persille, purløg og andet bladgrønt – også selvom du er grundig med at rengøre det. Hun må dog gerne få lidt persille, purløg eller lignende på kold mad, men du bør ikke gemme mad med "grønt drys".
Med hensyn til pesto, så indeholder det en ret høj mængde salt, og anbefales derfor ikke umiddelbart til børn under 1 år, heller ikke selvom det kan blive gennemstegt i ovnen, hvis du f.eks. bruger det på fisk eller lignende.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hun må gerne få most avocado, det kan være en god idé at bruge netop avokado som smørbart pålæg, da det er med til at sikre lidt ekstra sunde fedtstoffer. Du kan evt. blande det med lidt citron og lidt hvidløg, så det smager af lidt mere.
Jeg vil anbefale dig min bog "Helens bog om børn og mad". I den guider jeg igennem måned for måned, og du finder dagsplaner, opskrifter osv. Også til børn på 10 måneder:) Derudover er der bagerst et fødevareleksikon, hvor du kan slå op hvad hun må få, hvornår og hvordan :)
Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre - fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Ører - øreproblemer hos baby og børn
Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.
Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...
Uld til børn
En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.
Uld har mange fordele:
- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.
- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.
Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!
Venlig Hilsen Mira
P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!