Svar: Modermælk, erstatning og skemad
Hej med dig
Tak for dit brev, dejligt at høre, at du har min bog om børn og mad :)
Det anbefales, at du starter med skemad tidligst, når din dreng er 4 måneder, og at du starter senest, når han er 6 måneder. Det anbefales at vente så længe som muligt, men samtidig ikke starte så sent, at du passerer det tidspunkt, hvor han faktisk er parat.. Derfor vil jeg anbefale dig, at du forsøger med skemad, når du ser flere af følgende signaler:
Han begynder at melde sig hyppigere, og selvom du øger hans indtag af mælk, så virker det ikke til at være tilstrækkeligt.
Han kan holde hovedet selv og drejer hovedet bevidst efter f.eks. en ske, når du giver ham f.eks. d-dråber.
Han følger din mad med øjnene, når du spiser, og når han sidder på dit skød. Han virker tydeligt interesseret i din mad.
Hans mave fungerer godt. Han tisser og har ikke problemer med afføring.
Han savler mere end tidligere...
Ud fra dine tidligere breve, så vil jeg skønne, at du godt kan begynde at tilbyde din dreng lidt smagsprøver på lidt grød. Start med få skefulde, øg gradvist til 4-5 skefulde indtil han kan indtage ca. ½ dl. grød. Når han kan dette - og stadig skal han have samme mængde mælk som han plejer, - så kan du begynde at introducere lidt mos om aftenen. Så han får ½ dl. skemad to gange dagligt sammen med vand af kop. Hvis du starter nu, så vil det måske passe med skemad to gange dagligt i 5 måneders ...
... alderen.
Med hensyn til udmalkning og at tilbyde ham din mælk, så er det rigtig fint, at du malker ud, og det må du naturligvis gerne blive ved med. De næringsstoffer der er i din mælk får han naturligt stadig glæde af, selvom han får mælken via flaske og ikke via brystet.
Det kræver dog ofte en del overskud i løbet af dagen, hvis man både skal malke ud og også give flaske, og jeg kan godt forstå, hvis du synes det er hårdt. Hvis han tåler almindelig modermælkserstatning, og det går fint med flasken, så er det derfor helt okay, hvis du vælger at stoppe udmalkning og gå over til "kun" at give modermælkerstatning.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis din dreng slet ikke kommer til brystet, så kan det være svært at blive ved med at stimulere til mælk, og din produktion vil derfor ofte stoppe helt af sig selv. Det lyder derfor rigtig fint med det du selv er nået frem til - at du vil pumpe ud, så længe der er noget til ham og når der ikke er mere at komme efter, så stopper amningen (udmalkningen) helt naturligt :)
Du skal ikke have det dårligt med at give modermælkserstatning. De erstatninger der findes på markedet er super gode og indeholder mange gode ting :)
Jeg vil anbefale dig min bog "Helens bog om amning og flaske" - i den kan du læse om amning, udmalkning, ammestop, og også læse om modermælkserstatning, finde gode flaskestillinger osv.
Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Gravid vitaminer
Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.
Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.