Annonce

Annonce

Svar: Pasta - 6 mdr.


30. maj 2016

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Stine

Du må gerne give både ris og pasta før 8 måneder :)

Når pasta ofte først rigtig introduceres i 8 måneders alderen, så er det fordi børn i den alder ofte vil elske at få lov til at sidde og fange f.eks. pastaskruer, møllehjul eller andet på tallerkenen og føre det til munden. Det er dejligt at kunne spise selv, og netop kogt pasta er godt at øve sig på, når man skal spise med først tre og derefter to fingre :)

Derudover tænker jeg, at du måske er blevet lidt forvirret, fordi der er kommet nye retningslinjer om ernæring til små børn. Indtil de nye retningslinjer kom i 2015, så var det sådan, at børn under 6 måneder skulle have mad uden gluten. Og fra 6 måneders alderen skulle indtaget af gluten øges gradvist. Det betød, at man her anbefalede glutenfri grød indtil 6 måneders alderen, og fra 6 måneder kunne man så begynde at give de lidt grovere grødtyper som havregrød øllebrød, der har et meget lavt indhold af gluten.

Når man skulle øge glutenindtaget gradvist, så kunne man f.eks. gøre det ved i 7 måneders alderen at introducere en flerkornsgrød og i 8 måneders alderen give f.eks. pasta. Gluten er især højt i hvede. Børn måtte gerne få pasta, når de var 6 måneder, men anbefalingen om den gradvise øgning gjorde det praktisk at introducere pasta omkring 8 måneders alderen.

Samtidig så kræver pasta også lidt mundmotorik. Selvom man koger pasta godt, så skal det bearbejdes i munden, og derfor skal du naturligvis være opmærksom på, om din dreng mundmotorisk kan kapere det. At servere pasta omkring 8 måneders alderen, hvor barnet ofte også begynder med små brødhapsere og lignende er derfor en fin timing i forhold til barnets udvikling og introduktion af nye fødevarer.

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at glutenholdige produkter gives i variation med ikke-glutenholdige produkter og i stigende mængde fra barnet begynder på skemad. Det betyder, at man gerne må give glutenholdig kost før barnet ...


Annonce

... fylder 6 måneder - og du kan derfor godt give lidt pasta uden at bekymre dig om glutenindholdet, så længe han får det som del af en varieret kost. Du skal dog stadig tage hensyn til hans mundmotoriske udvikling, og hvad du fornemmer, at han kan klare :)

Han må også gerne få ris. Og det har han sådan set også hele tiden måtte. Ris kan med fordel gives for at give grøntsagsmosen lidt mere bid og stille og roligt vænne barnet til lidt mere tyggemodstand.

MEN ris indeholder arsen, som man mener kan medføre kræft. Derfor anbefales det, at børn ikke tilbydes ris dagligt. Det er vigtigt at variere barnets mad og sikre, at barnet ikke får risbaseret grød hver dag. Børn bør heller ikke få risdrik og riskiks.

Dette gælder uanset, om du laver maden selv, eller om du køber færdiglavet babymad. Og du skal være opmærksom på at tjekke indholdsdeklarationen, hvis du køber færdiglavede produkter. Der kan godt være ris i f.eks. en fuldkornsgrød eller speltgrød.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så din dreng må altså gerne få både ris og pasta - ris dog ikke dagligt og pasta, når han virker parat til at kunne tygge det - og begge dele som del af en varieret kost. Og større stykker pasta, som han selv kan side og tage med fingrene, vil han nok være glad for omkring 8 måneders alderen.

Du kan læse meget mere i min bog "Helens bog om børn og mad". Du skal være opmærksom på at få fat i nyeste udgave fra 2015. Netop for at få den opdaterede udgave - der står ny revideret udgave på forsiden. Her kan du finde dagsplaner, opskrifter, og du kan slå fødevarer op, når du bliver i tvivl om, hvad han må få hvornår og hvordan. Du kan i den derfor også læse om både ris, pasta og arsen :) Bogen er netop lavet sådan, at du måned for måned guides igennem, hvad næste skridt kan være i forhold til barnets udvikling, evne til at tygge osv.

Et langt svar til et kort spørgsmål - men håber du kan bruge dette videre :)

Rigtig meget held og lykke og fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Leg

For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.

Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.

I takt...

Læs mere i Babylex

Slå

Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.

Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Selvom jeg kun har sendt dig to spørgsmål, så kan jeg allerede mærke glæden og roen ved at jeg kan skrive til dig.

Tusind tak!
Hilsen mor til dreng på 7 måneder


Annonce