Annonce

Annonce

Svar: Søvnrytme - 4 måneder


31. januar 2016

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med jer

Tak for jeres brev og velkommen til :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med jer.

Det lyder rigtig fint, at I forsøger at skabe en dagsrytme, hvor jeres dreng sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen eller først på aftenene. Det lyder fint i forhold til hans alder.

Det er helt normalt, at børn i 4 måneders alderen går sent i seng. Dagens 3. lur vil ofte ligge så sent, at puttetidspunktet naturligt også bliver sent - og mange børn vil i jeres drengs alder derfor først gå i seng, når klokken er ca. 22, som I fortæller er tilfældet hos jer. I har dog gjort jer nogle rigtig fine tanker, og I har en rigtig god pointe, når I skriver, at det virker som om, at hans 3. lur bliver for lang, så hans nattesøvn kommer til at vare fra kl 17 til 02 i stedet for kl 22 til 06 - og det må I gerne hjælpe ham med at ændre.

Derfor kan det faktisk være nødvendigt at vække ham fra hans 3. lur, også selvom man som udgangspunkt ikke skal vække børn, der sover... I skal regne med, at han har brug for ca. 15 timers søvn i døgnet. Det vil ofte være fordelt sådan, at han sover f.eks. 5 timer om dagen og 10 timers nattesøvn. Måske sover han lidt mere om dagen og lidt mindre om natten og det er også helt fint:)

Det er rigtig fint, hvis I kan få ham til at sove 1.5-3 timers middagslur ved at gå med ham. Det må I gerne gøre. Jo tidligere middagsluren ligger, jo tidligere vil han naturligt også sove til natten. Jo kortere middagsluren er, jo før ligger dagens 3. lur også også og igen, jo tidligere starter natten... Det kan derfor være en idé at forsøge at putte ham lidt senere hele dagen igennem, så han ikke ...


Annonce

... sover middagslur allerede kl 12, men måske først kl 13... Det kan nogle gange lykkes ved at I en periode vælger at give ham et bad, før han puttes til middagsluren. Han kan komme op af formiddagslur, han kan få lidt mælk, I kan lege, pludre osv. Herefter give ham et bad, tilbyde ham mælk igen og derefter putte ham. Badet stimulerer ham både motorisk og mentalt og forlænger hans vågenperiode lidt, så han puttes lidt senere til middagslur.

Det kan også nogle gange være nødvendigt at flytte lidt på formiddagsluren, så den kommer til at ligge lidt senere hele dagen igennem, så hele rytmen på den måde rykker sig lidt fra morgenstunden - uden at han naturligt skal holdes vågen og ende med at blive overtræt og ked af det.

Hos jer vil det måske passe med en rytme, hvor jeres dreng sover 1.5 time om formiddagen, 2.5 time til middag og en time sidst på dagen. Så sover han 5 timer samlet om dagen og hvis han starter dagen kl ca. 07, så vil han altså skulle sove ca. kl 21..

En plan kunne derfor se nogenlunde således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes/flaske og sover lidt videre

Formiddag 9-9.30: Ammes/flaske og puttes til formiddagslur, sover her måske 1.5 time


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Leger, pludrer, kommer i bad, ammes/flaske og puttes til middagslur f.eks. kl 13 og sover her måske 2.5 time

Eftermiddag: Ammes/flaske

Puttes til dagens 3. lur som måske er en time mellem kl 18-19

Aften: Ammes/flaske - og puttes til natten måske kl 21

Sen aften/først på natten: Ammes eller flaske 1-2 gange

Jeg håber at ovenstående giver lidt idé om, hvordan en dag kan skrues sammen for jeres dreng, så rytmen passer lidt bedre til både ham og jer:)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Sådan beskytter du bedst dit barn mod rød numse

Rød hud i bleområdet kan være til stor gene og påvirke barnets generelle trivsel. Men du kan nemt og skånsomt forebygge problemet og opnå en sund og modstandsdygtig hud i bleområdet ved at bruge Olívys populære diaper change til hvert bleskift. Det erstatter vand, sæbe, vådservietter og salver, og ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

24. februar 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Tvillingedrenge sover meget uroligt og vågner konstant

Hej Helen Tusind tak for din gode brevkasse - den har hjulpet os mange...

Læs hele brevet og Helens svar


22. februar 2025 | Sovevaner | 8 mdr.

Nye søvnvaner

Kære Helen. Mange tak for dit sidste svar angående søvn. Det går lidt bedre,...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby 5 måneder - mad og søvn

Hej Helen Vi har en glad lille pige, som blev 5 måneder for en uge siden....

Læs hele brevet og Helens svar


24. januar 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvnens matematik

Kære Helen Vores datter er nu næsten 4 måneder gammel, og jeg oplever, at...

Læs hele brevet og Helens svar


24. januar 2025 | Sovevaner | 6 mdr.

Mange korte lure

Kære Helen Min søn er nu 6 måneder, og vi er begyndt med skemaden, hvilket...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkælelse - forkælede børn

Små børn kan kun fortælle dig, at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde give udtryk for, at det har behov for at blive taget op, blive skiftet, få mad, blive pludret med, krammet osv.

Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne, at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt, at man forkæler et barn ved at reagere på dets gråd, tværtimod.

Små børn kan ikke...

Læs mere i Babylex

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for alle dine råd og gode svar. Det er altid en utroligt stor hjælp at skrive til dig :-)

Tusind tak fra Camilla - mor til to.


Annonce