Annonce

Annonce

Svar: Min søn gider ikke skemad


31. januar 2016

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Du må i princippet give din dreng mad, som du også selv spiser. Du skal blot sørge for, at det er skåret i stykker, som han kan kapere - det kan være små stykker, som han skal øve sig i at spise med fingrene og det kan være større stykker, som han sidder med i hånden og skal øve sig i at gnave af.

Derudover skal konsistensen naturligt passe til ham. Det betyder, at maden ikke må være for hård, den skal koges, bages i ovnen og være lidt blødt i konsistensen, så han ikke får det galt i halsen.

Grøntsager kan derfor være små buketter af f.eks. blomkål eller broccoli, som du koger let. Det kan også være små stykker udskåret og kogt grønt, som han øver sit pincetgreb med f.eks. ærter, majs, små stykker gulerod, peberfrugt, kartoffel og lignende. Kartofler kan skæres i både og bages i ovnen og han må gerne sidde med en kartoffelbåd i hånden. Kartofler kan også koges og skæres i små bidder.

Kød fungerer bedst hakket. Det kan være hakket okse, svin, kalv, kylling, kalkun, lam osv. Du må gerne variere mellem de forskellige typer. Du kan lave frikadeller, kødboller eller f.eks. et farsbrød, som du skærer ud i små tern. Han må også gerne sidde med en lille frikadelle i hånden og gnave af den, hvis han bedre kan kapere dette.

Han må også gerne få f.eks. skinke og hamburgerryg, som også let kan skæres ud i små tern og som netop koges. Du skal her dog være opmærksom på, at det ofte indeholder en del salt.

Fisk kan være alle former, som du igen koger eller tilbereder i ovnen. Det kan være rødspætte, laks, hellefisk og hvad du ellers kan finde på. Fisk kan også være fiskefrikadeller, der kan laves af f.eks. torskefars eller lignende og igen skæres i stykker, som han kan håndtere.

Brød kan være rugbrød ...


Annonce

... uden kerner eller boller. Du kan give ham ristede rugbrødsstænger, tvebakker eller lignende i hånden, som han kan sidde med. Du kan også give ham små brødhapsere med forskelligt smørbart pålæg. Det kan være smørbart fiskepålæg eller du kan med fordel også bruge lidt grøntsagsmos som pålæg for på den måde stadig at få lidt mos i ham og gøre ham lidt mere mæt:)

Han må f.eks. også gerne få godt kogte pastaskruer, spaghetti og lignende, hvilket mange børn jo elsker:)

Du bør servere frugt og/eller grønt til stort set alle dagens måltider, grøntsager gerne både til frokost og til aften. Grød bør som udgangspunkt ikke gives mere end to gange dagligt - resten af dagen bør han tilbydes andre former for fødevarer. Derudover vil det være rigtig godt med en variation af kød og fisk - fisk er en vigtig kilde til blandt andet de gode og sunde fedtstoffer.

Olie, smør og forskellige plantemargariner osv. kan bruges i grød og mos - men derudover også på brød. Du må også meget gerne lave en smørsovs, som du kan hælde over hans grøntsager om aftenen, så han på den måde sikres lidt ekstra fedtstof.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Klatkager kan du blandt andet lave af havregrød, hvori du tilsætter æg, lidt mme (hvis det ikke allerede er i en grødrest du bruger) og gerne f.eks. en banan. Du kan også tilsætte lidt mel (hvedemel eller f.eks. grahamsmel), hvis du synes, at de skal være lidt mere bastante i konsistensen, eller hvis du synes de ellers hænger for meget i panden. Steg dem på panden i f.eks. lidt smør, steg dem let, så der ikke er for meget stegeskorpe.

Du kan lave havregrød om aftenen, lade det stå i køleskab til næste morgen, hvor du så rører æg og banan og evt. lidt mel i, før du så steger dem:)

Håber du kan bruge dette lidt videre :)

Rigtig god appetit fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Sådan beskytter du bedst dit barn mod rød numse

Rød hud i bleområdet kan være til stor gene og påvirke barnets generelle trivsel. Men du kan nemt og skånsomt forebygge problemet og opnå en sund og modstandsdygtig hud i bleområdet ved at bruge Olívys populære diaper change til hvert bleskift. Det erstatter vand, sæbe, vådservietter og salver, og ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


3. februar 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Bliver ikke mæt nok

Hej Helen Jeg har fulgt med på sidelinjen siden jeg fik min datter og har nu...

Læs hele brevet og Helens svar


26. januar 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Spiser kun når han sover

Hej Helen. Jeg håber, du kan hjælpe mig! Jeg har en dreng på lige knap 6...

Læs hele brevet og Helens svar


18. december 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Spiser ikke fast føde

Kære Helen, Vores barn på 7 måneder spiser ikke skemad trods alle vores...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bad, de første gange

Det spæde barn kan komme i bad ret hurtigt efter fødslen og ofte beder mange om at få hjælp til det første bad, imens man endnu er på barselsafsnittet.

Når I beslutter jer for at bade jeres barn, så er det rigtig godt at have nogle faste rutiner:

- Et babybadekar er en god idé, nogen vælger også at bruge en speciel babyspand. Det vigtigste er at karret er afgrænset i størrelsen, det giver barnet lidt tryghed.

- Det er en god idé at tilbyde barnet...

Læs mere i Babylex

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tack før alla svar jag får från dig, tycker det är helt fantastiskt att du verkar komma ihåg vad man skriver i tidigare frågor =).

Tack før svar
Karolina, mor til tvillinger


Annonce