Annonce

Annonce

Svar: Mangler nattesøvn - 7 mdr.


26. januar 2016

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Charlotte

Tak for dit brev og velkommen til, og dejligt at høre, at du har læst min bog om børn & søvn og børn & mad, tak:)

Det er rigtig godt, at du er opmærksom på, at jeres dreng ikke vågner, søger flasken og jeres favn, fordi han har ondt. Det kan være ondt for tænder, ondt i ørerne, ondt i maven osv. Det er godt, at I har fået lægen til at tjekke ham igennem:)

Det er også rigtig godt, at I forsøger at følge en fast plan for dagen jf. planen for 7 måneder. I skal dog være opmærksomme på, at hans indtag af mad måske skal sættes en lille smule op, - det er naturligvis en forudsætning for ikke at søge mælken om natten, at han har fået både mælk og mad nok hele dagen. Prøv derfor om I kan øge hans indtag i løbet af dagen lidt.

Det er helt okay at du ikke længere ammer og det er rigtig fint, at det er lykkes jer at få ham til at drikke mme af en tudkop med blød tud. Det lyder også som om, at han faktisk er ret god til at drikke af den og godt kan drikke op til 200 ml af gangen. Han får altså drukket og får sit behov fint dækket på denne måde, det er super! Men - det at drikke af en tudkop vil naturligt ikke have samme søvndyssende effekt, som det at drikke af en flaske og drikke af et bryst. Derfor falder han måske ikke helt så meget hen, når han får mælken og har derfor ekstra meget brug for jeres favn, brug for at blive vugget og lullet mere i søvn, end hvis han faldt i søvn med flaske eller bryst mere eller mindre i munden...

Det er dog i princippet fint, at han kan sove uden afhængighed af sut, flaske eller bryst i munden - men jeg tænker, at det måske er nærheden, den tætte kontakt, som han nogle gange søger om natten. Når han vågner, så er det ofte mælkeindtaget, men derudover faktisk også det at komme op, at I går rundt med ham, synger for ham osv. som hjælper ham videre i søvnen - og jeg tænker derfor, at det er denne fysiske kontakt, som I skal forsøge at ændre lidt på.

Han må stadig meget gerne kunne mærke jer, det er helt okay, at han har brug for en beroligende hånd, brug for at mærke, at I er der. Men det vil være rigtig godt, hvis han stillle og roligt kan lære at blive beroliget, hvor han ligger og han ikke behøver komme op og blive vugget og gået rundt med.

I fortæller, at han om dagen sover rigtig godt i sin voksipose. Den gør naturligt, at han føler sig omsluttet, men det er posen og ikke jeres favn. I må gerne bruge voksiposen om natten, her skal I naturligvis give ham ...


Annonce

... tøj på, som passer til temperaturen i soveværelset, så han ikke får det for varmt. Men det kan være et forsøg værd.

I må også gerne give ham mælken, imens han ligger i sin voksipose, så han ikke oplever et skift mellem at få mælk og blive puttet fra jeres favn. Han kan blive skiftet, puttet i voksipose, få mælken i jeres favn og derefter blive flyttet over i sin seng, eller han kan blive skiftet, puttet i voksipose, lagt i sin seng og få mælken der. Hvis I vælger sidstnævnte løsning, vil det være godt, at I eleverer hovedgærdet, så han ikke ligger helt fladt.

Og så kan det også være en god idé at koble hans seng til jeres seng, hvis I har mulighed for det. Altså fjerne tremmerne fra den ene side af hans seng og sætte sengen sammen med jeres. I skal naturligvis sikre jer, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Denne løsning har den fordel, at I kan blive liggende i jeres seng om natten, lægge en beroligende hånd over på ham, lade ham mærke at I er der og lulle ham ind i søvnen igen, uden at I behøver tage ham op i jeres favn og uden at I skal gå rundt med ham. Og han lærer samtidig at forbinde sin seng med stedet, hvor han sover og vænnes netop til, at han ikke behøver komme op for at kunne sove videre.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle gange kan det være nødvendigt at man stille og roligt øger den fysiske afstand mellem jer. Hvis han har rigtig meget brug for jeres favn og det ikke er tilstrækkeligt med voksiposen til at give ham følelsen af omsluttethed, så skal han måske i en periode have lov til at sove lige ved siden af mor eller far i sengen. Han starter med at ligge helt tæt med jer, lærer at ligge ned at sove, og starter med at lære, at han ikke behøver komme op og være i bevægelse. Stille og roligt kan I så arbejde på at øge den fysiske afstand mellem jer, så han på sigt kan ligge i egen seng og I ved siden af, men hvor I stadig kan lægge en beroligende hånd over på ham, når han har brug for det. På sigt, vil han naturligvis også kunne kravle ud af sin seng og putte sig ind til jer, hvis det er dette behov han har.

Jeg tænker altså, at det er vigtigt, at I forsøger at holde igen med mælk om natten, øger hans indtag af mad lidt om dagen og så forsøger at fjerne behovet for favn om natten, hjælpe ham til at falde i søvn liggende, stadig med beroligende hænder og nærhed, men stille og roligt prøve at øge den fysiske afstand mellem jer lidt.

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre:)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex

Forstoppelse

Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.

Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Mange tusinde tak for dit svar, jeg kan helt sikkert bruge det til noget!

Tak fra Karlas mor


Annonce