Annonce

Annonce

Svar: Søvn, 14 måneder


20. november 2015

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Du

Tak for dit brev - og dejligt at høre, at du har læst flere af mine bøger, tak :) Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig omkring jeres datters søvn.

Jeg tænker, at du har ret i, at det er en fase, og at I lige nu derfor skal give det lidt tid. Det er ofte sådan, at børn i den periode, hvor de begynder at gå fra to til en lur, vil ændre deres søvnvaner og at man derfor er nødt til at være lidt fleksibel. Det betyder, at jeres datter både kan ændre sit puttetidspunkt og sit stå op tidspunkt og også kan ændre sit søvnbehov om dagen - så hun både sover mere og sover mindre.

Der sker ikke noget ved, at jeres datter lige nu sover lidt mindre, end hun plejer, eller end hun gennemsnitligt har behov for. Det vigtigste er at hun forbinder det at skulle sove med noget trygt, dejligt og rart. Det skal være rart at komme i seng og hun skal kunne falde i søvn uden at I kæmper om det - ligesom det vil være super godt, at I nu arbejder på, at hun fortsat skal falde i søvn i egen seng, så hun fremover forbinder sin seng med stedet, hvor hun sover.

Det er helt fint, hvis hun om dagen kan sove 2-3 timer. Enten fordelt på to lure eller på en lidt længere lur. Du skal lige nu ikke bekymre dig omkring, hvorvidt hun sover 2 eller 3 timer, du må gå ud fra, at hvis hun falder fint i søvn om dagen og hun vågner af sig selv, så har hun fået den dagssøvn, som hun lige nu behøver.

Om natten vil det så være godt, hvis hun kan sove 10-11 timer f.eks. sove fra kl 20 til 06.30. Det er helt okay, at I vækker hende, hvis hun ikke vågner af sig selv - og det vil faktisk være rigtig fint, at hun også bliver vækket om dagen, hvis hun pludselig begynder at forlænge sin dagssøvn, så hun måske sover 3-4 timer om dagen...

Og så skal I holde øje med at hun ikke sover om eftermiddagen, når I er på vej hjem fra dagpleje. Hvis ...


Annonce

... hun har tendens til at tage en lille powernap, når I henter hende, så kan dette være forklaringen på, at hun har svært ved at falde i søvn om aftenen og er vågen. Søvn efter kl 16 vil i denne alder kunne "æde" af nattesøvnen...

Og så er løsningen, at I lige nu ikke putter hende før hun er parat til at sove. Det vil sige, at hvis hun ikke kan sove før klokken er 21.30, så skal I ikke putte hende før. Hun skal så stadig op til samme tid om morgenen, stadig sove samme mængde søvn i løbet af dagen og stille og roligt forsøger I så at putte hende tidligere og tidligere. I skal bruge samme ritual som nu med bad, godnatgrød, puttebamse osv. Så hun kender rutinerne og forbinder det med at skulle sove - men hun kender ikke klokken - og stille og roligt putter I hende så kl 21.15, 21.00, 20.45, 20.30 osv. indtil I rammer det puttetidspunkt der passer til jeres datter.

Det tager tid at ændre på en søvnrytme, og I skal være forberedt på, at I nogle aftener skal bibeholde samme puttetidspunkt i flere dage, før I kan putte hende tidligere igen. Det vil ofte også være sådan, at hun måske en aften pludselig kan puttes tidligere og aftenen efter, skal hun så puttes lidt senere igen. Det vil f.eks. være normalt, hvis hun tre aftener i træk puttes 20.45, så er hun pludselig parat til at sove allerede 20.15 og puttes der, men aftenen efter er hun først parat til at sove 20.30 og puttes så på dette tidspunkt i flere dage, før hun måske kan rykkes frem...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når jeg skriver, at det kan tage tid så betyder det 5-6 uger og det er under forudsætning af, at der ikke sker nogle ændringer undervejs, som f.eks. dagplejeskift, flytning, sygdom eller lignende.

Du kan læse mere om søvnrytmeproblemer i min bog om børn og søvn. Læs f.eks. "når dit barn sover for sent om aftenen" side 41...:)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex

Diarré

Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.

Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen..

Jeg er så glad for du ikke er længere end et tryk på powerknappen væk... tak for din brevkasse!!

Jeg har virkelig brug for dine råd og viden.

Hilsen
Thilde, mor til Louie 7 måneder


Annonce