Svar: Baby på 5 mdr. kan ikke falde i søvn selv
Kære trætte forældre
Tak for jeres brev og dejligt at høre, at jeres datter umiddelbart trives så godt:)
Samlet set får hun den søvn hun behøver, og det er i forhold til hendes alder rigtig flot, hvis hun sover to lure dagligt af ca. 2 timers varighed - også selvom I skal putte hende i barnevognen og gå med hende eller vugge hende i slyngevuggen:)
Det er også helt alderssvarende, at hun stadig ammes om natten. I takt med at hun bliver ældre, begynder at kunne spise mere i dagtimerne osv. så vil hun naturligt bedre kunne undvære mælk om natten og de fleste børn vil, når de er 6-7 måneder begynde at kunne sove 5-6 timer uden mælk. Jeres datter sover lige nu 4 timer og det er super fint, tiden arbejder stille og roligt for jer:)
Det er rigtig fint, at I hjælper hende med at overgive sig til søvnen ved at trille eller vugge hende. Det er ikke meningen, at hun i en alder af 5 måneder skal kunne lægges spilvågen i seng og falde i søvn af sig selv. Det der er vigtigt er, at hun stille og roligt lærer at hun kan falde i søvn uden at have brystet i munden - dette er dog kun vigtigt, hvis I fornemmer, at hun vågner en gang i timen og søger brystet, for at kunne sove og det lyder faktisk ikke helt til at være tilfældet hos jer. Måske søger hun brystet hyppigt sidst på natten, men ellers ikke - og for at hjælpe hende med at sove længere her, så kan du forsøge at amme hende ekstra godt sen aften. Det vil sige, at du skal amme hende før du putter hende til natten, så sover hun lige nu ca. 4 timer og når hun så vågner og søger brystet igen, så skal du amme hende fra begge sider. Evt. lægge en skiftning ind imellem amningen, så du ammer fra et bryst, skifter hende, ammer fra modsatte bryst og først derefter putter hende - for at se om hun så derefter kan sove et længere søvnstræk. Det vil derfor være rigtig godt, hvis du kan holde dig vågen om aftenen til dette - mod at du så får lidt sammenhængende timer efterfølgende:)
Med hensyn til at hun skal lære at sove uden at blive vugget eller trillet i søvn, så skal I lære hende dette ved at minimere jeres bevægelse. Det vil sige, at I lige nu putter hende og triller hende - men når hun er stille, så holder I vognen (eller slyngevuggen) stille. Når og hvis hun klynker eller græder, så triller eller vugger I lidt igen, ligeså snart hun er stille, så holder i vognen eller vuggen stille. I skal altså forsøge kun at bevæge hende, når hun klynker og holde hende stille, når hun er stille. På den måde kan ...
... hun stille og roligt lære, at hun ikke behøver være i bevægelse hele tiden for at falde i søvn.
Det er dog som sagt helt okay at I netop hjælper hende med at lukke af for verden, lukke lyde ude osv. ved at skærme hende, trille og vugge hende til ro - når hun først sover, så sover hun jo rigtig fint og sammehængende og får som sagt den søvn, som hun har behov for. Det er langt at foretrække fremfor, at hun græder sig i søvn og begynder at forbinde det at sove med noget som ikke er rart. Det er alfa omega for gode søvnvaner senere hen, at hun synes det er dejligt at blive puttet og skulle sove:)
Det er også rigtig fint med puttekluden. Den kan dufte af jer og minde lidt om at ligge i jeres favn og på den måde hjælpe hende. I kan dog ikke regne med, at hun bevidst vil bruge den endnu. Faktisk er de fleste børn mellem 12-18 måneder, før det helt bevidst kan nulre næse osv. med deres klud og give udtryk for at de har brug for den, for at kunne sove, før den fungerer som substitut for jer - så som det er lige nu er altså helt normalt for alderen:)
Når du ammer hende, så vil det være rigtig godt, at du prøver at putte hende fra din favn lige der, hvor hun næsten sover, men ikke sover helt. Hun skal som sagt ikke være spilvågen, men puttes lige der, hvor du fornemmer, at hun kæmper for at holde øjnene åbne. Hvis du kan ligge ned og amme hende, så skal det være sådan, at hun ammes, slipper brystet, triller om på siden og falder i søvn - på den måde lærer hun, at brystet ikke behøver være i munden, for at hun kan falde i søvn.
Jeg sender her en plan for dagen, som den kan se ud nu:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre. Tilbydes ofte brystet når hun vågner igen kl ca 7, på den måde starter dagen på en god måde for jer begge:)
Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur, sover som nu gerne et par timer
Frokost 12: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ammes og puttes til middagslur ca kl 13.30 og sover igen et par timer
Eftermiddag 16-17: Ammes
Aften 17.30-18: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca kl 19.30-20
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster
Midt nat 03: Ammes og sover videre til næste morgen tidlig. Det er denne amning som i 6-7 måneders alderen ofte kan trappes ud.
Jeg håber, at ovenstående tanker og dagsplan hjælper lidt videre, og giver lidt idé om, hvad I kan forvente lige nu:)
Rigtig meget held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Vedligeholdelse af barnevogn
Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.
For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...
Drikkevarer til børn
Små børn bør drikke mælk og vand.
½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!
Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.
Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!