Annonce

Annonce

Svar: Problemer med at falde i søvn aften og nat


2. december 2014

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Christians mor

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre, at det er gået så fint med indkøringen i dagspleje og at han trives så godt med at være der:)

Det gennemsnitlige søvnbehov for børn i 10 måneder alderen er ca 14 timer i døgnet. Det kan være lidt forskelligt fordelt - nogle børn sover 2.5 time samlet i løbet af dagen og andre børn sover 4 timers dagssøvn og alt efter hvor meget barnet sover om dagen, vil nattesøvnen naturligt være kortere.

Når jeg ser på jeres plan, så sover jeres dreng ofte 1 time om formiddagen fra 9-10 (nogle gange lidt mere) og en middagslur på 3 timer fra 12.30-15.30 - altså 4 timers dagssøvn. Det giver et behov for en nattesøvn på ca 10 timer og det betyder naturligt, at hvis han sover kl 19.30, så vil han ofte vågne omkring kl 05 og starte dagen der… Og modsat, hvis han forventes at skulle vågne kl 7 om morgenen, så vil hans puttetidspunkt være omkring kl 21…

Tallene er naturligt gennemsnitlige, så nogle børn sover lidt mere og andre lidt mindre, men det lyder som om at jeres dreng egentlig får den mængde søvn, som han nok har behov for og du beskriver jo også en dreng som umiddelbart trives.

I skal naturligvis overveje om han skal have ændret i sin rytme, så han sover mindre om dagen og mere om natten, men lige nu lyder det som om at han skal have lov til at sove som han gør - men at I skal putte ham senere til natten og acceptere, at han måske ikke er parat til at sove før kl ca 21…

Og ja, det er rigtigt - det er vigtigt at springe på søvntoget, når det er der. De aftener, hvor I har forsøgt at putte for tidligt, er han blevet frustreret og ked af det, og det har gjort, at han ...


Annonce

... ikke har kunne sove, hvorfor han er endt med at blive overtræt og først er faldet i søvn omkring kl 22… Og måske har han også naturligt sovet ekstra om dagen, for at reparere på den manglende nattesøvn, hvilket jo naturligvis er rigtig godt… Når det er sagt, så er det dog en god idé at forsøge at holde fast i så meget rytme som muligt og ikke lade ham forlænge dagssøvnen yderligere. Det er altså med at finde balancen mellem hvor meget han sover om dagen og hvor meget han sover om natten.

Og det er aldrig et spørgsmål om at fjerne dagssøvnen fra den ene dag til den anden. Det vil altså ikke være nogen løsning at vække ham, så han over en time mindre. I første omgang handler det faktisk om at putte ham til det rette puttetidspunkt og putte ham så sent, at han naturligt falder i søvn stille og roligt og trygt. Og I takt med at hans nattesøvn så forhåbenligt bliver bedre og længere, vil dagssøvnen ofte naturligt afkortes og hvis ikke kan man så være nødt til at hjælpe ham med at holde dagssøvnen på et rimeligt niveau og derfor vække ham - men med små skridt af gangen. Det vil jeg gerne forklare mere om, men lige nu tænker jeg, at I skal forsøge at skabe så fast en rytme som muligt med et beregnet puttetidspunkt omkring kl 21 - beregnet ud fra de tider du har givet mig…


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og så vil det være rigtig godt med et bad om aftenen, da det kan hjælpe ham til fysisk ro, så lidt af hans rastløshed nedsættes -fordi han er så motorisk stærk, som han er. Og efter badet en godnatgrød i køkkenet, sammen med en kop lun mælk. Så få børstet tænder og så blive puttet med sin flaske.

Håber I kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. januar 2025 | Sovevaner | 11 mdr.

Putte til nat

Hej Helen, Jeg har længe fulgt med her i din brevkasse, og nu har jeg selv...

Læs hele brevet og Helens svar


11. januar 2025 | Sovevaner | 9 mdr.

Gode råd til søvnvaner

Hej Helen Vores søn, Matteo, er lige blevet 9 måneder gammel, og han har på...

Læs hele brevet og Helens svar


11. januar 2025 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.

2.5 år og søvnens tigerspring

Kære Helen Det er ved at være et stykke tid siden sidst, men nu er jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


3. januar 2025 | Sovevaner | 6 mdr.

Rutiner og rytme

Hej Helen. Herhjemme snakker vi om, hvordan og hvorledes en rutine for en...

Læs hele brevet og Helens svar


31. december 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Vågner efter sut om natten

Hej Helen! Jeg kan ikke forstå at min søn Milo på 9 måneder stadig ikke...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.

Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder


Annonce