Annonce

Annonce

Svar: Græder om natten


30. september 2014

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Tak for dit brev :)

Det lyder ikke som natteskræk, da din datter lyder vågen. Hun reagere i hvert fald på dine spørgsmål og kan godt give udtryk for, at hun gerne vil have noget at drikke.

Det lyder dog som om at hun vågner af en drøm og som om at hun i første omgang bliver lidt forvirret. Når man ikke er ældre end din datter er, så er det meget svært a skelne hvad der er drøm og hvad der er virkelighed, og jeg tænker, at når hun lige vågner op, så kan hun ikke skelne. Det kan være svært helt at vide, hvad hun drømmer lige nu. Men hendes drømmeaktivitet er stor. Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med hende og alt hvad hun oplever om dagen, skal bearbejdes i drømme.

Hun kan f.eks. drømme om adskillelse, drømme om, at hun bliver væk fra dig. Hun kan også drømme om at du siger nej i løbet af dagen, at hun afprøver ting og bliver forhindret i dette. Hun kan drømme om børnene i vuggestuen, at de tager legetøjet fra hende, at de skubber til hinanden, nogle børn bider i denne alder. Hun kan naturligvis også drømme om sjove og dejlige ting, - ligesom hun kan ligge og sige "nej!" i søvne eller skubbe dig væk, når du prøver at trøste hende, så kan hun også ligge og grine i søvne og drømme om noget der har været skægt.

Hun begynder nu at få lidt fornemmelse for, at du stadig er der, selvom hun ikke kan se dig, men hun har naturligt stadig svært ved at forstå, hvor du går hen, når du afleverer hende i vuggestue, ligesom det naturligt stadig kan være lidt hårdt at være adskilt fra dig gennem længere tid. Og samtidig så har hun også brug for at separere sig og øve sig i at være på egen hånd, prøve at klare lidt flere ting selv. Og det kan godt give en situation, hvor hun på den ene side kan klynge sig lidt ekstra til dig men på den anden side også vil skubbe dig væk og hvor det naturligt som mor, kan være rigtig svært helt at finde ud af, hvordan du hjælper hende bedst.

Det lyder som en god idé at ...


Annonce

... tilbyde hende lidt vand om natten og jeg vil anbefale dig at du giver hende en drypfri kop, evt. med i seng. Så kan hun evt. selv tage sig en tår vand, hvis og når hun vågner, uden at du behøver hjælpe hende og kan derefter så lægge sig ned og sove videre. Du må naturligvis også gerne hjælpe hende, men prøv at vurdere, hvor meget fysisk kontakt hun har brug for. Måske er det rart for hende, at du ikke taler for meget, blot tilbyder lidt vand, putter dynen omkring hende, kærtegner hende lidt og på den måde ser om du kan få hende til at sove videre.

Måske drømmer hun så meget, at hun har brug for at komme over i din seng, for at sove lidt videre. Det må hun naturligvis også gerne - det er langt at foretrække fremfor at bruge en time eller mere på at få hende til at sove igen. Nogle gange kan det være en god idé at du så lægge hende tilbage i egen seng igen, når I har sovet og du synes pladsen er ved at være for trang. Jo kortere hende opvågning er om natten, jo større sandsynlighed er der for, at hun ikke kan huske, at hun har været vågen og omkring din seng. At putte hende i egen seng, lade hende komme over i din seng, sove 1-2 timer der og så blive puttet tilbage i egen seng sovende, kan på sigt gøre det lettere igen at få hende videre i søvnen i egen seng. Hun oplever jo at falde i søvn i sin egen seng og også at vågne i sin egen seng om morgenen og kan ikke huske, at hun har været omkring din seng.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og så kan det også nogle gange være en god idé at lade far tage over om natten, fordi han sender nogle andre signaler og de to sammen, har nogle lidt andre rutiner. Rent fysisk har han ofte også nogle fordele, hans hænder er større og det giver en ro og en varme, når han lægger hænderne på hende krop og hun kan mærke ham. Og hans stemme er dybere, så når han siger "shhh-sshh", så kan det virke rigtig godt og hun falder måske så hurtigere ind i søvnen igen.

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ymer og ylette

Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under 12 måneder får ymer og ylette, da proteinindholdet er for højt.

Læs mere i Babylex

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce