Svar: Genert, stædig eller?
Kære mor og far
Tak for jeres brev :)
Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med jer :)
Når jeg læser jeres brev, så kan jeg godt fornemme, at det går jer på, at jeres datter ikke er mere udadvendt end hun er - og det er rigtig vigtigt at I naturligvis hjælper hende, men samtidig også lader hende være som hun er og have den personlighed hun nu engang har. for vi er alle sammen forskellige af temperament og hvor nogle altid vil sidde med hånden op og sige "tag mig, tag mig", når de bliver spurgt, hvem der melder sig - ja så vil andre holde sig tilbage og håbe at de ikke bliver valgt. Og det er okay.
Du skriver at du ved af bitter erfaring, hvordan det er at være genert og at det kan være svært at få venner - og det lyder som om at du selv har en personlighed, hvor du også holder dig lidt tilbage. Og børn spejler sig i os forældre, bruger os som rollemodeller og netop når man taler om generthed, så er det meget vigtigt at se på, hvordan man selv virker. Hvis du selv virker generet, så vil dette naturligt på virke din datter, hun vil spejle sig i det hun oplever.
Det er rigtig dejligt at I gerne vil hjælpe hende til at være mere udadvendt, men det er meget vigtigt at I ikke får hende til at føle sig forkert - og jeg får lidt på fornemmelsen at det er ved at ske. Jeres datter ved godt, at I er irriterede på hende og kede af hendes opførsel - hun mærker at I ønsker at hun skal være anderledes, gøre noget andet end hun gør, og det er ikke en rar følelse.
I fortæller at I nu er begyndt at "være hårde og sige at hun IKKE skal op til jer, når hun afleveres" og I skriver at det samme sker, hvis I er til fødselsdag, på legepladsen eller lignende. Og jeg savner lidt i jeres brev - at I rent faktisk viser hende hvordan.
Det er nemlig meget vigtigt at I viser hende vejen og lige nu har hun fået rollen som den generte og det er rigtig svært at komme væk fra den rolle. I skal derfor være meget opmærksomme på ikke at omtale hende genert. Sig f.eks. ikke "nå, bliver du helt genert nu" eller "lad nu være med at være så genert". Undgå også at kalde hende genert over for andre - lad være med at undskylde hende opførsel med "hun er jo lidt genert", for det er med til at fastholde i rollen som den generte - hvis I siger at hun er sådan, så er det sådan hun er og sådan hun skal være.
I skal også passe på ikke at sammenligne hende med andre børn, pas på med bemærkninger som "Du kan da også løbe hen og lege ...
... med de andre' eller 'se den anden pige, hvor hun...'. Det er ikke befordrende for hendes selvværd, hun vil føle sig forkert, når hun ikke kan gøre ligesom de andre. Du skriver "Vi roser hende så tit, når hun gør gode ting. Især når hun er imødekommen" - jeg forstår godt hvorfor, det er også vigtigt at lægge mærke til at hun rent faktisk gør noget rigtigt - men det er også farligt, for det bliver meget tydeligt, hvad det så er hun ikke kan og hun kan meget hurtigt få følelsen af at være forkert, ikke være god nok som hun er.
Det er super dejligt at hun gerne vil de andre børn, spørger om ikke I skal gå ud, gå på legepladsen osv. Og det skal I naturligvis udnytte :)
Men I skal hjælpe hende ved at være der og svare for hende, når hun ikke selv kan. Når I møder nogen der f.eks. spørger til hende og hun så gemmer sig eller bare står og kikker og ikke svarer - så lad være med at afklare hende et svar "fortæl nu hvad du hedder" eller "du skal altså svare når du bliver spurgt" - prøv i stedet at svare for hende og inddrag hende så I hjælper hende og viser hende hvordan. Så når fremmede spørger f.eks. "hvad hedder du?" og hun ikke svarer, så fortæller I hvad hun hedder, kikker på hende og fortæller "du hedder xx, ik´os?" så hun er med i samtalen. Det giver hende også mulighed for selv at svare videre, hvis de så spørger om noget mere.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I skal hjælpe hende med at være social. Når I kan se at hun vægrer sig ved at gå hen til de andre børn eller andre voksne, så fortæl hende at I godt kan forstå at hun er utryg, men nu vil I gå med hende og så tager I hende i hånden og I følges derhen. På den måde får hun nogle værktøjer til at tackle forskellige situationer. I kan som voksne tage initiativet til at spørge hvad børnene leger, hvad de hedder osv. og på den måde giver I hende værktøjer til selv at forsøge sig - og I viser hende, hvordan man gør, I guider og hun spejler sig i jer.
I kan godt forberede hende, hvis I f.eks. skal i byen og I ved at der er flere gæster, som I skal rundt og hilse på - så forklar hende hjemmefra, hvordan reglerne er - at man går rundt og hilser på alle. Fortæl hende at hun ikke behøver give hånd og hun behøver ikke svare, men hun skal gå rundt med jer i hånden, når I hilser på alle. På den måde lærer I hende at sådan gør man, hun går med rundt - men I anerkender samtidig at hun vil have svært ved at svare og det er okay.
Jeg håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
Dåb
Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.
I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.
Før dåben skal I vælge mindst 2 og...
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen ...
Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..
Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..
Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..
Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..
Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..
Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!
Med venlig hilsen
M´s Mor