Annonce

Annonce

Svar: Lære at forstå et nej


4. november 2013

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære far og mor

Tak for jeres brev og hvor dejligt at høre, at jeres datter er begyndt at rejse sig og gå rundt ved møblerne - det er super fint og naturligvis en udfordring, fordi der så er flere ting at få fat i - og nu også lidt højere oppe :)

I skal naturligvis nu igang med et sikkerhedstjek - de er vigtigt at I fjerner ting, som kan være farlige for hende. ting hun ikke må hive i, ikke må komme i munden, ting som ikke må gå i stykker - visse ting skal flyttes uden for hendes rækkevidde. Og de ting, som I ikke kan flytte og som ikke er farlige for hende, skal hun så naturligvis lære at omgås.

Hendes udforskningstrang er stor, og det er rigtig vigtigt at lade hende undersøge, så meget som muligt. Det er især spændende for hende at undersøge de ting som hun ser I bruger tid på - det betyder at hun ofte vil have en særlig interesse for jeres mobiltelefon, fjernbetjeningen, jeres pengepung, dvd-afspilleren, bøgerne på hylden eller lignende.

Hun lærer ved at mærke, dufte, smage og lytte og lærer ved at gøre tingene igen og igen. Hun afprøver hypoteser "hvad mon der sker, hvis jeg piller ved fjernbetjeningen?" hun piller og I tager hende væk. Ny hypotese afprøves "hvis jeg piller ved fjernbetjeningen, så tager mor mig væk? Ja det gjorde hun. Ny hypotese "Tager far mig også væk?". Ja det gjorde han. Og hun lærer det ikke ved at I gør det et par gange, det skal prøves af rigtig mange gange igen og igen. Alt sammen en iboende trang i hende til at lære verden at kende.

Jeres datter er stadig så lille at hun ikke helt forstår og ikke kan rette sig efter et nej og faktisk skal det ses som noget positivt, at hendes udforskningstrang er så stor at hun overhører det nej hun får. For den bedste måde hun ...


Annonce

... lærer på er ved ikke at blive begrænset :)

Det er naturligt også spændende at finde ud af, hvordan I reagerer, når hun afprøver ting og derfor er det rigtig fint at I siger nej og ryster på hovedet, når hun gør noget forkert. Hun lærer på den måde stille og roligt at det her skal hun ikke gøre. Derudover vil det være en rigtig god idé at I lader en handling følge med. Det vil sige f.eks. fjerner fjernbetjeningen eller fjerner hende fra fjernbetjeningen samtidig med at I siger nej. Det forhindrer hende ikke i at gøre det igen og igen ... og igen, men stille og roligt vil hun begynde at høre det lille nej, som lyder inden i hende.

Når hun begynder at huske det, så vil I se at hun kikker på jer, I kan se at hun ved at nej'et kommer og alligevel kan hun ikke lade være - hendes udforskningstrang er for stor. Det er helt naturligt for den udvikling hun går igennem, og måden hun lærer på.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det vil i denne alder også være en rigtig god idé at aflede hende - hun mister hurtigt interessen, hvis I viser hende noget andet, som er ligeså spændende og derfor kan det være en god idé at fjerne det hun piller ved og tilbyde hende noget andet. Hvis hun f.eks. roder i køkkenskufferne, så kan I give hende en skuffe med nogle plastbøtter eller lignende, som hun kan tømme igen og igen. Så når hun roder i en skuffe, så kan I fjerne hende fra den og vise hende, hvilken skuffe hun godt må rode i - på den måde møder I hende og sætter stadig lidt rammer for, hvad der er okay:)

Jeg håber I kan bruge dette videre og vil også anbefale jer meget at læse min bog "Helens bog om dit barns udvikling": I den gennemgår jeg netop hvordan børn lærer og hvorfor de gør som de gør - og hvordan vi så kan møde dem :)

Fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omega-3 og amning

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.

Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...

Læs mere i Babylex

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid velovervejede og medfølende svar. Som førstegangsmor henter jeg megen støtte i din brevkasse.

Mor S - mor til pige på 6 måneder


Annonce