Annonce

Annonce

Svar: Nattesøvn og udfordringer


22. juni 2013

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lone

Tak for dit brev :)

Jeres datter er 6 måneder gammel og du fortæller at hun kan både "sidde, kravle, vinke og klappe". Hun er altså rigtig godt igang udviklingsmæssigt - hun er fremmelig i forhold til sin alder og det er naturligvis super dejligt, men det giver også ekstra udfordringer og ofte i forhold til netop søvnen.

Når man er så motorisk aktiv, som jeres datter er og stadig ikke er ældre, så sker det ofte at barnet sover ekstra uroligt. Hun oplever jo verden betydeligt større, kravler rundt, ser ting, oplever rummet hun er i, er meget bevidst osv. og hun er stadig så lille at hun naturligt har svært ved at bearbejde alle de stimuli hun får.

Hun har altså en mental uro - alt hvad hun oplever skal bearbejdes i søvne og hun drømmer derfor ekstra meget. Det betyder at hun om natten kan ligge og virre med hovedet, klynke, smågræde, nogle gange grine i søvne, ligge og smaske, sutte osv. og hvor det skyldes at hun drømmer rigtig meget og ikke nødvendigvis har brug for mælk - men mælken trøster hende, det at blive ammet hjælper hende til at koble fra, finde roen og komme videre i søvnen...

Og hun har en motorisk uro. Hun får sig lagt i stillinger om natten, som hun endnu ikke mestrer at komme væk fra, hun triller rundt og kan ikke trille tilbage igen, hun ligger og kaster hovedet fra side til side, hun sparker med benene og har en motorisk rastløshed, som naturligt også gør det ekstra svært for hende at sove og at sove roligt.

Så ja - det er en periode og hos jer en ekstra udfordring. Det er super godt at hun er så godt med som hun er, men det giver ekstra uro og især omkring søvn. Og hvor det hos de fleste især opleves i ...


Annonce

... 8-10 måneders alderen, ja så begynder det altså hos jer allerede nu ... og det er udfordrende, men I skal prøve at se det som et sundhedstegn og glæde jer over at have en så kvik pige, selvom det er hårdt:)

Hun kan godt have behov for en ekstra amning om aftenen og du må godt prøve at amme hende af to omgang sen aften - evt. lægge en skiftning ind undervejs, så hun spiser godt fra begge bryster og så derefter arbejde på at hun kan sove uden bryst de næste ca 5 timer.

Nogle forældre vælger også at give en flaske sen aften, fordi modermælkserstatning ofte vil mætte mere end modermælk. Og det kan derfor hos nogle give mere ro om natten - men jeg lover ikke noget og det er slet ikke sikkert at hun vil have flasken. Og fungerer amningen godt og vil du allerhelst amme, så er det naturligvis rigtig fint at du vælger at prioritere amning!:) Men det er naturligvis en mulighed, som I kan overveje.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle børn vil trives bedst med at sove deres længste søvnstræk mellem f.eks. kl 20 og 01, andre børn vil trives bedre med at sove deres ca 5 timer mellem kl 24 og 05 og derfor må I prøve jer lidt frem. Det kan godt være at jeres datter måske vil trives med at få mælk kl 20 og igen kl 23-24 (af to omgange eller flaske) og derefter så sove til tidlig morgen. Det kan også være at hun vil trives bedre med at sove fra ca 20 til 01.30, som hun gør få nætter ... Igen faste regler.

At sove igennem er i denne alder at sove 5-6 timer uden mælk - men når man har en så aktiv pige som jeres, så betyder det at sove igennem ikke nødvendigvis at barnet ikke har behov for stillingskift, beroligende hænder osv ...:)

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex

Sko

Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.

Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce