Svar: Riskiks og rismælk
Kære Charlotte
Tak for dit brev :)
Fødevarestyrelsen har den 15. maj 2013 udsendt nye anbefalinger om risprodukter til børn. De skriver: "Ris kan fortsat indgå i en sund kost, men forældre til små børn bør variere grøden, så børnene ikke får f.eks. risgrød hver dag. Risdrik og riskiks bør alle børn derimod undgå".
Anbefalingen skyldes at ris har et naturligt indhold af uorganisk arsen, der vurderes at være kræftfremkaldende ved et højt indtag. Og det betyder at hvis man gennem mange år spiser mad med uorganisk arsen, så er der en forøget risiko for kræft. Hos små børn skal man være særligt opmærksom, fordi de kan indtage ret meget i forhold til deres kropsvægt ...
Fødevarestyrelsen har allerede iværksat nye analyser af uorganisk arsen i risprodukter, der ikke er omfattet af de tidligere undersøgelser. Den nye undersøgelse omfatter bl.a. risbaserede morgenmadsprodukter, risnudler og andre risbaserede produkter samt flere analyser for ris og riskiks. Disse analyser ventes færdige i juli måned.
Sundhedstyrelsen skriver på deres hjemmeside i forbindelse med Fødevarestyrelsens nye vejledning om riskiks og rismælk:
"Der er i epidemiologiske undersøgelser fundet sammenhæng mellem udsættelse for uorganisk arsen og udvikling af kræft i lunger, blære og hud. Det skal bemærkes, at der ikke er fundet association til børnecancer.
Som udgangspunkt er arsen ikke farligere for børn end for voksne, men på grund af børns høje indtag af fødevarer i forhold til deres kropsvægt kan deres indtag blive højere end voksnes."
Både Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen har de sidste mange år frarådet at man giver risdrik og andre alternativer til komælk. Sundhedsstyrelsen skriver i deres anbefalinger for spædbarnets ernæring fra 2005:
"Sojadrik, havredrik, risdrik og lignende har intet med mælk at gøre og kan ikke anvendes som modermælkserstatning eller ...
... som fuldgyldige alternativer til komælk. Mælk er en naturlig kilde til mindst 10 forskellige værdifulde næringsstoffer. Ud over protein af høj kvalitet og calcium indholder mælk en række vitaminer og mineraler.
Sojadrik har nogenlunde samme proteinindhold som komælk, men et langt lavere indhold af mineraler. Desuden er der et højt indhold af fytinsyre, der har en negativ effekt på optagelsen af visse mineraler. Mht. fyoøstrogener gør de samme betænkeligheder sig gældende som ved sojabaseret modermælkserstatning. Sojadrik beriget med calcium kan gives til veganbørn tidligst fra 2 års alderen, hvis barnet spiser varieret (inkl. sojaprodukter, tørrede bønner, korn, frugt og grøntsager) og vokser normalt med tilfredsstillende vægt og højde.
Havredrik og risdrik indeholder meget lidt protein og har, i modsætning til mælk, ikke noget naturligt indhold af vitaminer og mineraler. Havre- og risdrik beriget med calcium kan tidligst anvendes efter 3 års alderen.
Kokosmælk indeholder meget mættet fedt og frarådes som drik."
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Til børn med mælkeallergi anbefales det at man giver speciel modermælkserstatning som alternativ til komælk.
Som forældre træffer vi naturligt valg på vores børn vegne og vi vælger det, som vi mener er bedst - og nogle gange kommer der så ting frem, som vi ikke var klar over og andre gange træffer vi valg af forskellige årsager, trods anbefalinger osv. Og sådan er det nok at være forældre - det der er vigtigt er at vælge velovervejet og så leve med de valg vi træffer undervejs. Du kan ikke ændre på de valg der er truffet, du kan ikke gøre ting om, men du kan gøre det du nu kan gøre og så er det sådan :)
Nu har jeg jo fulgt jer og jeres familie gennem flere år og der er ingen tvivl om at I som forældre gør jer rigtig mange gode overvejelser og gør det rigtig godt. I er gode forældre! :)
Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre ....
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Jern - jerntilskud præmatur
Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:
Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder
Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.
Det...
Hjemmefødsel
Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.
Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.