Svar: Udfordringer med søvn og mad
Hej med jer
Dejligt at høre at det går lidt bedre med jeres datter og at hun er begyndt at spise lidt mere. Selvom det måske går to skridt frem og et tilbage, så er det stadig frem og det er vigtigt at I holder fast i de små fremskridt der er :)
Jeg vil ikke anbefale jer at I starter med skemad før jeres datter er tidligst fire måneder. Det er vigtigt at hendes mave-tarm-system er parat til at nedbryde anden føde, ligesom hun også skal kunne finde ud af at spise af en ske. Hvis man starter for tidligt, så risikerer man at give hende maveproblemer og presser man for meget på, så risikerer man at hun måske afviser skeen i 6 månedersalderen, hvor hun for alvor rigtigt skal igang med skemaden .. så det er vigtigt at hun stadig får masser af mælk og at I ikke er alt for hurtige med at starte op med skeen - selvom det er svært, når hun nu ikke er så glad for hverken bryst eller flaske.
Når I starter op med skemad, så vil jeg anbefale at I starter med en mild grød som f.eks. risgrød eller majsgrød. Og det er en god idé at starte med få skefulde, det vil sige 2-3 smagsprøver og ikke mere i starten. Hun skal vænnes til det stille og roligt og selvom hun måske virker parat, åbner munden og tager til sig, så er det vigtigt at I holder igen, så hun ikke for forstoppelse og I så har nu problemer ...
Det er en god idé at starte op om dagen f.eks. til formiddag eller frokost, hvor hun virker vågen og parat og så følge efter med mælk inden hun skal sove igen. Det er vigtigt at hun stadig får samme mængde mælk som hun plejer og skemaden kommer ud over hendes vanlige mælkeindtag. Sammen med skemaden kan hun få lidt vand af en lille kop eller et snapseglas - det er med til på sigt at give hende lidt ekstra væske og det lærer hende at drikke på en ny måde.
Hun bør stadig tage på i vægt. Hvis hun ikke tager på, så er det vigtigt at finde ud af hvorfor hun ikke tager på - om det er fordi hun ikke spiser nok eller om det er fordi ...
... hun af en eller anden grund ikke optager næringen af den mad hun indtager og her skal jeres læge / børneafdeling med ind over, for at vurdere hende.
Det er helt rigtigt som du har læst i min bog om "Børn og Søvn" at børn i 3-4 måneders alderen ofte har svært ved at koncentrere sig om at spise og at de kan have tendens til at slatspise og slatsove lidt hele dagen igennem. Det er her rigtig vigtigt at I forsøger at skærme hende og hjælper hende med at koncentrere sig. Derfor kan det være nødvendigt at I lægger jer med hende, når hun skal spise - at du f.eks. ammer hende liggende i dobbeltsengen, nedrullede gardiner, frisk luft i værelset, nærhed og tæt kontakt men ro.
Det kan på samme måde være nødvendigt at I giver hende flaske imens hun ligger i sin barnevogn eller i sin seng fordi hun bedre kan koncentrere sig, når hun ligger der end når hun er i jeres favn og I opholder jer i stuen. I er nødt til at forsøge at finde ud af, hvordan I kan skærme hende bedst, når hun skal spise, så hun får drukket det hun har behov for. Hos jer gælder ingen andre regler end at hun skal have mælk nok, hvor og hvordan betyder mindre end søvnrutiner osv.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er vigtigt at hun får mælk når hun skal sove. Mælk skal indgå som en fast del af hendes putteritual og hun må gerne blive ammet i søvn eller få flaske til hun sover - igen - det er lige meget med "regler om søvnrutiner" - hun skal have mælk og hun skal sove og hun må gerne falde i søvn med bryst eller flaske i munden. Det er bedre og vigtigere end at hun græder og forbinder det at skulle sove med noget som ikke er rart.
Jeg vil anbefale jer min bog "Helens bog om børn og mad". I den gennemgår jeg skridt for skridt hvordan I kommer fra de første smagsprøver og videre til familiemaden - fra 4-18 måneder. Der er opskrifter og et register, hvor I kan slå fødevarer op, hvis I er i tvivl om, hvad hun må få hvornår.
Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. december 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen, Vores barn på 7 måneder spiser ikke skemad trods alle vores...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
Viden om børn:
Portionsstørrelse børn
Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.
Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.
1000, 1000 tak!
Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊
De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.