Svar: Søvn og øreproblemer
Kære stadig lidt trætte mor
Tak for dit brev :)
Det lyder som om at jeres dreng har rigtig mange problemer med ørerne - desværre igen, selvom han har fået dræn. Det er rigtigt synd for både ham og jer ...
Mange ”dårlige sovere” er børn med øreproblemer. Der er en klar sammenhæng mellem det at ligge ned og sove og så et øget tryk i øret. Det er derfor vigtigt at jeres dreng ligger med sit hoved eleveret, det vil lette trykket i øret og gøre at han kan sove lidt bedre. I kan elevere hans madras i hovedenden af sengen, ved at lægge et sammerullet håndklæde, en pude eller lignende ind under madrassen.
Det er ikke videnskabeligt bevist at man kan nedsætte risikoen for mellemørebetændelse ved at fjerne mælk fra barnets kost. Det er dog bevidst at børn der bliver ammet ofte får færre infektioner i mellemøret og det er også sådan, at når man giver flaske, så skal man være meget opmærksom på at barnet ikke bør få flaske når det ligger fladt. Det er vigtigt at barnet er lettere oprejst, fordi der kan være risiko for tilbageløb til det eustakiske rør i barnets øre og dermed større risiko for mellemørebetændelse. Man ved også at børn med mælkeallergi ofte vil have tendens til hævelse af slimhinderne i mund og svælg. Dette nedsætter funktionen af det eustakiske rør og det kan give tendens til mellemørebetændelse. Rent teoretisk kan der derfor være en sammehæng mellem mælkeallergi og mellemørebetændelse og behandlingen her vil være at fjerne mælken, men det gør man jo alligevel, fordi barnet ikke tåler mælk ...
Når alt dette er sagt, så vil det, med den alder jeres dreng har nu, være en rigtig god idé at komme helt væk fra flasken. I stedet kan han få en godnatgrød og lidt mælk af en kop i køkkenet og derefter blive puttet med godnathistorie, sang eller lignende. Det kan godt være svært at undvære flasken, for når han sutter, så letter det faktisk på trykket i ørerne. Derfor vil børn der har øreproblemer, ofte gerne sutte - men i stedet for flaske, bør han så have en sut.
Når børn har problemer med ørerne, så sover de afbrudt. Børn med væske i mellemøret eller decideret mellemørebetændelse kan godt blive puttet og falde i søvn, men når de har ligget i stykke tid på et fladt underlag, begynder det at gøre ondt. Når der er betændelse i mellemøret, så er slimhinden i mellemøret påvirket af virus eller bakterier. Det eustakiske rør fyldes med betændelse, så der ikke bliver tilført luft til mellemøret, og det giver barnet smerter. Barnet falder derfor i søvn, men vågner efter lidt tid, fordi det gør ondt i øret, smerterne kommer som jag, barnet vækkes af smerterne, græder og er tydeligt ked af det.
Man kan skelne imellem to typer mellemørebetændelse, den akutte og den sekretoriske mellemørebetændelse. Ved den akutte mellemørebetændelse får barnet pludselig feber og smerter fra ørerne, trommehinden kan springe spontant, og man siger, at det 'flyder fra ørerne'. Når væsken kommer ud, og trommehinden er sprunget, holder smerten op, og barnet har det allerede meget bedre. Den akutte mellemørebetændelse skyldes bakterier eller virus.
Den sekretoriske mellemørebetændelse kaldes også for væske i mellemøret. Her hæver slimhinden op, for eksempel i forbindelse med en ...
... forkølelse, og det 'eustakiske rør' tilstoppes. Nogle gange forsvinder væsken i mellemøret samtidig med forkølelsen og andre gange når slimcellerne i mellemøret at danne et sekret, som bliver så sejt, at det ikke selv kan glide ud af det eustakiske rør. Det vil ofte medføre hørenedsættelse, som ofte vil være langvarig og dermed få indflydelse på barnets sprogudvikling.
Det er blandt andet derfor, at man er meget opmærksom på, hvor mange mellemørebetændelser børn har i forhold til, hvornår man vil anbefale at lægge dræn.
Og jeres dreng lyder faktisk til at have været hele møllen igennem - gentagende mellemørebetændelser, begge typer og også drænanlæggelse og alligevel sover han dårligt - eller måske netop derfor sover han dårligt ....
Det er sådan at kroppen husker. Det betyder at der bliver lagret en erfaring i kroppen om at det gør ondt eller er ubehageligt at lægge sig til at sove. Det ændrer sig igen, men det tager tid at få indarbejdet en ny erfaring, en ny rytme, som lærer barnet at det atter er okay, man kan godt sove roligt igen.
Jeg sammenligner det ofte med stress, hvor folk som har oplevet rigtig stress, mærket deres krop kollapse, mærket udbrændtheden - ofte også vil mærke at kroppen husker. Der skal ikke ret meget til, hjertet skal ikke slå ret meget hurtigere, før kroppen siger: "det her har du mærket før, nu får du lige en advarsel til" og den stressramte mærker meget tydeligt signalerne, også selvom hun eller han faktisk ikke er stressede lige der.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hos små børn ser man altså lidt samme fænomen, at deres krop husker, at erfaringen om at det er ubehageligt at sove lejrer sig i kroppen og det virker som om at de i en periode derfor protesterer voldsomt mod at overgive sig til søvnen, selvom de tydeligt er trætte eller at de igennem længere tid vågner op, er meget urolige, kede af det, ekstra tryghedssøgende osv. i løbet af natten.
Det bedste I kan gøre er at berolige, betrygge og hjælpe jeres dreng videre i søvnen med masser af ro, nærhed og omsorg. Det er vigtigt at få lagret en ny erfaring om at det at skulle sove ikke er forbundet med ubehag og smerter. Og da det ene sygdomsforsløb hos jer erstatter det andet, så er dette naturligt svært og jeg kan godt forstå at I er trætte og efterhånden trænger til at sove. Det er dog vigtigt at I ved, at det ikke er fordi I gør noget forkert eller ikke gør det godt nok - men at jeres drengs sygdomsforløb og hele situationen hos jer, har været rigtig uheldig ...
Tal med lægen om at give jeres dreng smertestillende og forsøg så også at holde fast i nogle rutiner om natten, som I alle kan leve med på sigt. Det vil sige - hjælp ham med stillingskift og nærhed, tillad jer selv at sove sammen i en periode, hvis det giver alle større ro og bedre søvn. Og prøv at vænne ham fra flasken og fra at skulle have noget i munden hver gang han skal sove - en sut kan hjælpe ham, men prøv at lære ham at finde den selv, så det ikke jer jer, der yder denne service om natten.
Og ja - det er helt normalt at han roder rundt med fingrene i ørerne, når han har de øreproblemer, som han har ...
Jeg håber at ovenstående tanker hjælper lidt videre, fortsat held og lykke.
Rigtig god bedring med ham og god påske! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Æbler og æblemos
Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.
Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...
Tilstoppet tårekanal
Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.
Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.
Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.