Svar: Kronisk hård mave - 19 mdr.
Kære Mie
Tak for dit brev :)
Nogle børn har tendens til forstoppelse og det kan der være flere årsager til.
Ofte handler det om manglende væskeindtag og at I derfor skal øge hendes indtag af vand i løbet af dagen. Det kan være en rigtig god idé at give hende et ekstra glas vand til måltiderne og prøve at få hende til at drikke mere vand imellem måltiderne. Vand er den bedste tørstslukker.
Nogle børn drikker store mængder mælk og det kan faktisk nogle gange gøre at de får tendens til forstoppelse. Det kan også skyldes en forkert sammesætning af kosten og at hun skal have mad der naturligt "sætter mere gang i maven".
Det kan f.eks. være en god idé at give hende grød af forskellige typer. Gerne både om morgenen og som godnatmåltid inden hun skal sove. Hun må med den alder hun har nu også gerne få lidt flere fibre og f.eks. rugbrød med lidt flere kerner. Fiberrig kost er generelt vigtigt og du kan således også give hende fuldkornspasta og fuldkornsris - men det er vigtigt at hun sammen med sit fiberindtag også får væske nok og at hun bruger sig selv rigtig godt motorisk ...:)
Grøntsager er vigtigt og med den alder hun har nu, vil det være rigtig godt at I varierer mellem måden hun tilbydes grøntsager på. Hun kan godt få lidt råkost, hun kan også få kogte grøntsager og grøntsager bagt i ovnen.
Frisk frugt i er vigtigt. Og en frugtgrød med lidt mælk på, kan nogle gange gøre underværker og det kan fungerer fint som mellemmåltid eller som dessert efter f.eks. aftensmaden. Også en portion A38, tykmælk, ymer eller lignende kan være godt til maven - nogle gange med lidt frugtmos, mysli eller lignende på ...
Krydret mad - vil ofte også kunne sætte lidt gang i maven og hun må gerne få mad der smager af noget. Hun skal spise familiemad nu og hun kan få samme retter som I andre ...
... spiser - og altså gerne noget der er lidt krydret. Sovs kan generelt også have lidt "smørende effekt".
Derudover så ses det også at børn får forstoppelse i forbindelse med at de er syge f.eks. med feber. De kan få forstoppelse i forbindelse med en udlandsrejse eller ligende, hvor deres daglige rytme brydes.
Og så har mange børn problemer med forstoppelse fordi de har en rift ved endetarmen. Hvis hun har en rift, som ikke rigtigt vil hele, så gør det ondt, når hun har afføring og skal presse. Det betyder at hun kan holde igen og derved bliver afføringen hårdere og det gør mere ondt, så hun holder sig mere og mere. Det er en ond cirkel at komme ind i.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
For at gøre afføringen blød og let for hende at komme af med, så er det vigtigt at give hende afføringsmiddel og det er fint at I har fundet ud af at Movicol er bedst til jeres datter. Ofte vil man give det fast i en periode, altså dagligt og stille og roligt trappes så ud, samtidig med at man så forsøger at holde gang i maven f.eks. via kosten. Nogle gange vil barnet være så forstoppet at man vil starte med at give barnet et klyx - det vil sige afføringsmiddel der sprøjtes direkte op i tarmen. På den måde får barnet tømt tarmen godt og herefter holdes maven så igang med dagligt afføringsmiddel og fokus på kostsammensætningen.
Det er en god idé at få lægen til lige at se på hende. Lægen kan lytte på hendes mave og hører om der er gode tarmlyde, lægen vil også kunne mærke på hende og vurdere om hendes tarme er fyldt med afføring. Lægen vil også kunne se om hun f.eks. har en rift ved endetarmsåbningen, som gør at hun holder sig ... Det hedder også en analfissur. Hos nogle børn skyldes det en perianal streptokokinfektion - men igen, det vil lægen kunne undersøge for :)
Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Cykelstol
De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.
Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.
Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.
Peanuts og børn
Peanuts (jordnødder) - bør ikke gives til børn under 3 år. Det samme gælder andre hele nødder, kerner fra vindruer, popcorn, hele rå gulerødder og lignende hårde fødevarer.
Børn under 3 år vil ofte have vært ved at tygge og bearbejde hårde fødevarer, og der er derfor en risiko for, at barnet fejlsynker - og det kan være meget farligt. I værste fald kan f.eks. en peanut sætte sig fast ved luftrøret og blokere luftvejene. Især peanuts og kerner fra vindruer har vist sig at udgøre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.