Annonce

Annonce

Svar: Dårlig mave


19. februar 2013

Kategori:
Alder:
4 år, 8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Tullemor

Tak for dit brev :)

Det er rigtigt synd for jeres dreng, at han har de maveproblemer han har, det er bestemt ikke rart for ham og med den alder han har nu, så er han naturligt meget bevidst om det. Det er derfor rigtig godt at I får ham undersøgt hos lægen igen og får taget nye prøver. Da den behandling han har været igennem ikke har virket og han stadig ikke virker frisk og til at være på toppen, så er det helt relevant at få ham set af lægen igen.

Der er flere virus der kan give diarre eller tynd mave. Hyppigst er Adenovirus, Rotavirus og Norovirus (Roskildesyge). Især i efterår og vintermånederne er risiko for smitte med virus og dermed diarré stor ..

Det er også helt normalt at man i forbindelse med forskellige sygdomme, får diarré som et ledsagesymptom. Det ses f.eks. ofte hvis barnet har halsbetændelse, mellemørebetændelse eller urinvejsinfektion. Sidstnævnte kunne også være en idé at undersøge og I kan tage en urinprøv med til lægen.

I skal være ekstra opmærksomme på hygiejne - afvaske legetøj, gøre hyppigt rent, vaske sengetøj osv. Og det er vigtigt også at vaske hænder i forbindelse med måltider, toiletbesøg, næsepudsning osv. Hvis jeres drengs tendens til løs mave skyldes forskellige vira, så kan I minimere smitten ved at være ekstra obs på hygiejne.

Der er også den mulighed at han har toddlers diarré. Det kaldes også ærte-gulerods-syndromet og handler, som du er inde på om at man skal se på barnets kostsammensætning. Det skyldes at barnet indtager for meget fiber, spiser for fedtfattigt og får meget sødt f.eks. slik, frugt, saft og juice. Løsningen er derfor en ændring i barnets kost, som skal ...


Annonce

... sammensættes på en anden måde.

Prøv i en periode at give ham brød uden hele kerner og varier mellem de lysere brødtyper og de mere grove og fiberholdige typer, for at sætte fiberindtaget lidt ned.

Prøv på samme måde at veksle mellem f.eks. fuldkornspasta og de lysere pastatyper.

Skru ned for rå grøntsager og prøv i stedet om du kan få ham til at spise grøntsager der er kogt eller bagt i ovnen.

Giv ham stadig frugt, som han lyder til at være glad for, men prøv at sætte mængden ned i forhold til den mængde han normalt får, så du sikrer at han ikke får for meget.

Giv ham vand og mælk i en periode i stedet for saft og juice.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når du køber yoghurt og giver ham mælk, så prøv med produkter der har 1.5% fedtindhold istedet for de meget fedtfattige produkter.

Brug lidt smør på brødet og giv ham gerne mad med lidt sovs.

Prøv at give ham havregrød, øllebrød, flerkornsgrød, musligrød eller lignende om morgenen i stedet for forskellige morgencerealier, der ofte indeholder store mængder sukker.

Ved at lægge kosten om, vil I måske opleve en ændring og det kan være et forsøg værd. Hvis kostomlægning ikke virker, så må problemet søges et andet sted og igen skal I så kontakte lægen :)

Du fortæller at han nogle gange også virker forstoppet og du skal være opmærksom på om han kan have obstipationsdiarré. Det betyder at han har en hård knold af afføring i tarmen, som ikke kan komme ud og som stopper - den vandtynde diarré skyldes at der løber afføring ved siden af knolden. Prøv at tale med lægen om dette, det kunne måske være en idé at tømme tarmen med et klyx ...

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.

Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?

Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...

Læs hele brevet og Helens svar


13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.

Skoldkopper, bedsteforældre og smitte

Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.

Tredagesfeber

Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...

Læs hele brevet og Helens svar


24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.

Vil kun sove lur i vikle

Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...

Læs hele brevet og Helens svar


26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.

Psykisk reaktion på vaccine?

Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex

Tilstoppet tårekanal

Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.

Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.

Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce