Annonce

Annonce

Svar: Meget gylp - 4 mdr.


9. januar 2013

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Lina

Det er korrekt at små babyer gylper. Det sker ofte i forbindelse med at barnet skal bøvse, så kommer der lidt mælk med retur. Børn der får flaske har ofte større tendens til at gylpe, fordi barnet får mælken lidt for hurtigt eller fordi barnet får lidt får meget mælk, fordi det er lettere at spise af en flaske end at et bryst.

Nogle gange kan man med fordel ændre på flaskesuttens hul, nogle gange kan man forsøge at ændre lidt på spisestillingen, så barnet sidder lidt mere op, når det får mælk.

Det er således normalt at børn gylper lidt, men nogle børn gylper rigtig meget. Og her skal man være ekstra opmærksom. Det er vigtigt at sikre sig at barnet ikke gylper så meget, at det går ud over barnets trivsel. Det er vigtigt at mælken kommer igennem systemet, så barnet kan optage næring derfra.

Man kalder det refluks, når børn gylper meget. Egentlig betyder refluks bare at noget af maveindholdet glider tilbage gennem spiserøret og op i munden. Lidt ligesom det du måske kender som sure opstød hos dig selv. Man skal være opmærksom, hvis barnet fortsætter med at gylpe eller kaste mad op, når det begynder med fastere føde og/eller hvis barnet har forskellige ledsagesymptomer forbundet med gylpen så bør barnet udredes. Et ledsage symptom vil ofte være vægttab eller for sparsom vægtøgning, det kan også være f.eks. smerter ...

Man kalder det for Gastroesophageal refluks (GER), når der kommer mad fra maven op i spiserøret og når det er betegnet som en sygdom, så kalder man det GERD Gastroesophageal refluks disease. Det kan skyldes forskellige ting og man kan også behandle forskelligt - det afhænger helt af årsagen og problemets omfang.

Man kan købe en speciel erstatning på apoteket til børn med refluks. Den hedder Enfamil AR og den virker ved at være tynd i ...


Annonce

... flasken, men blive tyk i maven, så den lettere holder sig hvor den skal ... Det kan I naturligvis forsøge med.

Man kan også tilsætte Aprestagum (johannesbrødkernemel) til den nuværende modermælkserstatning. Det gør den tykkere i flasken og dermed også i maven ... Aprestagum købes på apoteket.

Og ellers så er det nødvendigt at vente med at tumle og lave stimulastik til ca 20-30 minutter efter indtag af mælk ...

Det kan være en god idé at dele måltiderne op, så han ikke får store mængder mælk på en gang men så du f.eks. giver ½ måltid, skifter ham, så han får lidt pause og så giver ½ måltid derefter.

Det kan være en god idé at give ham mælken siddende i din favn eller hvis du har en skråstol han kan sidde i. Det at han sidder lidt op, kan hjælpe ham til at maden bliver i maven og kommer bedre igennem systemet.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det vil være en god idé at han sover med hovedgærdet eleveret. Det kan du gøre ved at komme en pude eller lignende ind under hans madras, så han på den måde løftes lidt op. Han er for lille til en hovedpude.

Det er vigtigt at du sørger for at han har gang i sin mave. Han bør ikke have forstoppelse, for det vil kunne gøre hans gylp værre. Derfor kan han have glæde af afføringsmiddel, så afføringen kommer let og uden at han skal presse unødigt.

Det kan være en god idé at undgå stramtsiddende tøj på mave. Undgå bukser med smal elastik eller hård linning i taljen. Vælg sparkedragter eller bukser med bred og blød kant.

Undgå så vidt muligt at lave øvelser, hvor han skal bøjes forover, så maven klemmes sammen .. Stadig er det dog vigtigt at I tumler med ham, så han også bruger sig selv motorisk og bliver stimuleret, som han har brug for - og så må I vaske lidt ekstra tøj og have lidt klude med ... :)

Håber ovenstående hjælper videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.

Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?

Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...

Læs hele brevet og Helens svar


13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.

Skoldkopper, bedsteforældre og smitte

Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.

Tredagesfeber

Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...

Læs hele brevet og Helens svar


24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.

Vil kun sove lur i vikle

Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...

Læs hele brevet og Helens svar


26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.

Psykisk reaktion på vaccine?

Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex

Rodfrugter

Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.

Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.

Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Fantastisk hjemmeside, fantastiske bøger og fantastiske meninger!

Kærlig hilsen
Mor til Elias, 7 måneder.


Annonce