Annonce

Annonce

Svar: Fantasiven og usynlig ven


17. september 2012

Kategori:
Alder:
2 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære SMO

Tak for dit brev og dine pæne ord til mig - dejligt at høre at I har kunne bruge mine tidligere svar :)

Det er helt normalt at børn får fantasivenner eller usynlige venner. Man siger at mere end halvdelen af alle børn mellem 3 og 10 år har dette og at der er lidt mere tilbøjelighed til at flere piger har det end at drenge har det og at drenge oftere har dyr som fantasivenner. Det er mit indtryk at mange forældre oplever det første gang, når børnene er mellem 2.5-4 år gamle.

Fantasivenner bruges ofte til at bearbejde forskellige følelser og nogle gange også til at afprøve forskellige grænser. Nogle gange bruges fantasivennen til at dele hemmeligheder med, fortælle det som er svært, andre gange bruges fantasivennen til at få skæld ud "det var ikke mig, det var Clara" eller lignende.

Generelt skal man se barnets fantasiven som noget positivt, netop fordi barnet bruger sin ven i hverdagen til både at skælde ud på, dele sine glade og gode oplevelser og på den måde får barnet bearbejdet mange af de oplevelser som dagene bringer. Derfor skal I ikke forbyde hende at tale med sin fantasiven, men prøve at bruge den til at få et indblik i hvad hun tænker og føler og så støtte hende der. Og netop her skal I prøve at vurdere, hvor meget I "skal gå med på legen" og hvor grænsen går og i stedet se, hvad det er der ligger bag.

Nogle gange er det, som I skriver, naturligt en leg, hvor I godt kan lege med og give Clara plads ved bordet. Andre gange vil det måske være bedre at I prøver at spørge lidt ind til de følelser som ligger bag brugen af ...


Annonce

... Clara og så hjælpe jeres datter med at håndtere det der er svært ... Et eksempel kunne være at jeres datter måske beder jer om at gå med Clara ind i et andet rum, fordi hun ikke kan lide mørke og i stedet for at lade som om at I tager Clara i hånden og går med hende, så kunne I gå ind i følelsen ikke at kunne lide mørke og tale med jeres datter om det. Håber I forstår, hvad jeg mener :)

Det handler om at I skal prøve at finde den balance der ligger mellem at anerkende at hun har sin fantasiven, at det er helt okay og at det ikke er forkert - og at I samtidig også skal prøve at repræsentere virkeligheden og hjælpe hende med at bearbejde det, som måske er svært for hende og hvor fantasivennen netop bruges, fordi noget f.eks. er svært.

Hendes fantasiven må naturligt ikke begynde at fylde så meget i hverdagen, at hun ikke kan gøre noget uden den - den må ikke hæmme hende i hendes hverdag.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I bogen "Forstå dit barn, 2-5 år" af Stein Erik Ulvund står blandt andet: "Det har vist sig, at børn som ofte leger med fantasivenner, er bedre til at samarbejde med andre børn og voksne, de har et bedre sprog, ser mindre fjernsyn og forstår bedre, hvordan andre tænker og føler, end børn, der sjældent eller aldrig leger med en fantasiven". Du finder bogen i min bogguide under 'Udvikling'.

Når det er sagt, så vil børn der ikke har en fantasiven naturligt ikke "lide nød". De vil ofte gå ind i legen på en anden måde og stadig bruge deres fantasi. De klæder sig ud, spiller forskellige roller osv.

Håber I kan bruge dette lidt videre. Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ærter

Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.

Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.

Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.

Ærter indeholder protein, samt...

Læs mere i Babylex

Lægeundersøgelser baby og børn

I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.

Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce