Annonce

Annonce

Svar: Natteskræk eller?


4. september 2012

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Dejligt at høre at det går bedre med putningen :)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres datter lige nu. Netop omkring 1½ års alderen oplever mange forældre søvnproblemer. Barnet har både svært ved at falde i søvn og barnet sover ofte også rigtig dårligt om natten. Mange børn vågner med skrig, græder højt og ulykkeligt. Det handler om at børn i denne alder begynder at have mere farefornemmelse.

Farefornemmelsen betyder at hun lige nu oplever verden større og mere farlig - hun klatrer op og finder ud af at hun ikke selv kan komme ned, hun løber hurtigere nu og falder, slår hul på knæet osv. Hun oplever modstand fra andre børn, at de tager legetøjet fra hende, skubber til hende, nogle bider måske og hun møder også modstand fra jer, I holder mere fast i hende, så hun ikke løber ud på vejen, I siger mere "Nej!" i løbet af dagen osv. osv. Alt sammen med til at give en spirende farefornemmelse og en uro, når hun skal sove og også om natten.

For alt hvad hun oplever i løbet af dagen skal bearbejdes og gør det svært at slippe en dag fyldt med oplevelser. Samtidig bliver oplevelserne bearbejdet, når hun drømmer. Derfor vil børn i denne alder godt kunne vågne op med skrig og være rigtig kede af de, netop fordi de drømmer meget.
god idé at tale dagen igennem med hende. Netop fordi hun lige nu oplever verden større og mere farlig, så har hun hovedet fyldt med tankemylder og ingen af os kan sove, hvis vi ligger og tænker på en masse, tingene skal bearbejdes lidt så vil kan slippe dagen.

Når hun ligger i sin seng, så tal dagen igennem "I morges da du stod op, så fik du havregrød, mmm det smager godt", "så kørte vi i vuggestue og du legede med .. det var sjovt", "men så faldt du og slog ...


Annonce

... hul på knæet, Av det gjorde ondt", "så fik du plaster på og så gik det godt igen" - og så kikker I på plasteret og mindes densituation. Så I på den måde får talt lidt om alt det der er sket, både det gode og det mindre gode.

I kan på samme måde fortælle hende en historie om hende selv "der var engang en lille pige der hed ...", "hun boede sammen med sin mor, sin far og ...". "Om dagen legede hun med ...", "hun elskede at ....", "hun var også en rigtig lille filur der ..." osv.

Jo mere I kan gennemgå dagen og dagens oplevelser før hun sover, jo større sandsynlighed er der for at hun får tømt lidt af det tankemylder hun har og derfor vil sove bedre og sove mere roligt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og ja, derudover så kan der naturligvis også være tale om natteskræk. Det ofte netop ofte omkring 1½ års alderen og kendetegner sig især ved at barnet vågner med skrig, sidder op i sengen - og barnet vil ikke lade sig trøste. Barnet skubber forældrene væk, virker vågen - men sover.

Et barn med natteskræk skal derfor ikke tages op, men I skal så vidt muligt forsøge at få hende videre i søvnen. Ikke tænde for meget lys, ikke rumsterer for meget rundt, ikke tale for meget, ikke give vand eller lignende, men kort og godt prøve at lægge hende ned igen, få dynen på hende og med det samme få hende videre i søvnen.

Hvis hun vågner op, så vil det ofte tage lang tid at få hende til at sove og kan godt tage en time. Her vil I kunne prøve at tage hende ind til jer, lade hende finde roen og trygheden og netop kunne sove videre, fordi I sover sammen. Eller I må tage hende op, gå ind i stuen, sætte jer stille og så ventet på at hun igen bliver parat til at sove og så putte hende igen.

Håber I kan bruge dette videre - fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vælling

Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.

Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...

Læs mere i Babylex

Amning og medicin

Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.

Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Åhh, det er altså skønt at starte ugen med et svar fra dig ;) Tusind tak!

Og ha en rigtig god uge

Fra en førstegangs mor


Annonce