Svar: Gylp og opkast
Kære Winnie
Tak for dit brev :)
Børn kan godt i forbindelse med sygdom, - forkølelse, irriterede slimhinder i halsen, hoste eller lignende pludselig begynde at kaste deres mælk op og du skal naturligvis holde øje med hende og hvis det bliver ved, få hende set af jeres læge.
Ofte er en maveinfektion også forklaringen på at barnet pludselig kaster op. Det skyldes ofte en virus og varer ofte kun et par dage, så går det over igen.
En tredje forklaring kan også være at hun har forstoppelse og at maden derfor har svært ved at komme igennem systemet og det kan være en god idé at overveje om hun skal have f.eks. laktulose i en periode, så du er sikker på at der er passage og afføringen kommer uden problemer.
Hun kan også "bare" have et par dage, hvor hun er lidt forkvalmet og ikke rigtigt kan holde maden i sig og så går det over igen og man finder ikke rigtig ud af hvorfor ...
Smerter i ørerne kan også udløse madlede og give gylp og opkast ...
Det vigtigste hos jer er at du holder øje med om din datter bliver dehydreret, altså får væskemangel. Du skal holde øje med at hun stadig tisser og at der kommer væske ...
... igennem systemet. Våde bleer er tegn på at hun stadig får væske nok :)
Når mælken der kommer op, ser forskellig ud, så er det fordi den nogle gange kommer retur før den er blevet bearbejdet og andre gange først kommer retur når hun er begyndt at optage næringen fra den. Det er naturligvis også vigtigt at hun får næring af mælken og derfor tager på som du selv er opmærksom på, men lige nu er det især hendes væskeindtag, du skal give størst fokus :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er en god idé ikke at give hende mælk igen lige efter hun har kastet op. I stedet kan du give hende lidt kogt vand. Det renser for det første munden, så hun ikke har smag af "sur mælk" i munden og samtidig giver det kogte vand lidt ro i maven. Bare små mængder, måske bare 25 ml. og gerne kogt lunkent vand. Koldt vand kan irritere maven ekstra.
Læg mærke til om hun sveder i forbindelse med opkastningen, om hun bliver kold, slap og virker påvirket af sine opkastninger eller om hun er fuldstændig upåvirket. Hvis hun virker "syg" skal du lade hende se af lægen. Altid hellere en gang for meget end for lidt :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Mælkedranker
Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.
De første 6 måneder vil det lille barn naturligt leve af mælk, men i takt med at barnet bliver ældre, begynder at spise mere og mere rigtig mad, så er det vigtigt, at mængden af mælk skrues gradvist ned. Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne komme til at mangle vigtige næringstoffer - som naturligt indtages via en almindelig sund...
Feber
Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.
Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.