Svar: Mætter kogt vand mindre?
Kære Tina
Jeg har aldrig hørt at kogt vand skulle mætte mindre end vand der ikke er kogt ... og jeg kan ikke finde noget om det.
Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen har i samarbejde lavet en håndteringsforskrift for pulverformige modermælkserstatninger. Dette for at forebygge sygdom blandt for tidligt fødte børn. Der har blandt andet i USA været sygdomsudbrud forårsaget af Enterobacter sakazakii hos for tidligt fødte børn, som man mener kan relateres til pulverformige modermælkserstatninger.
Derfor er der lavet regler omkring rutiner og håndtering af modermælkserstatinger på neonatalafdelinger og børneafdelinger. Det betyder blandt andet, at hvis man på sygehuset bruger pulverformig modermælkserstatning, så bør ernæringstiden være så kort som muligt.
Det betyder også at forældre anbefales at børn der flaskeernæres med modermælkserstatning, bør tilberede mme umiddelbart før barnet skal spise, dvs. èn flaske ad gangen. Hvis man vælger at lave mme klar til et halvt eller et helt døgn af gangen, så skal nedkøling af flaskerne foregår hurtigst muligt, f.eks. i et vandbad.
Det anbefales at man har en køleskabstemperatur på max. 5 grader og at man aldrig holder færdigtilberedt modermælkserstatning varm i termoflasker eller lignende. I stedet blandes medbragt ...
... kogt vand med pulver umiddelbart før brug. Man kan også med fordel vælge at bruge brikker med modermælkserstatning, når der ikke er umiddelbar adgang til at tilberede flasker på stedet, da mme på brik er sterilt.
Mælkerester skal altid kasseres og må ikke genopvarmes.
Disse retningslinjer er særligt vigtige hos præmature børn, børn med lav fødselsvægt og børn med medfødte immundefekter og det anbefales at man følger disse regler i den tid de udelukkende får modermælkserstatninger.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når man laver en flaske mme til sit barn er den generelle anbefaling:
- Tænd for den kolde hane og lad ca 200 ml løbe ud af hanen først.
- Tag den mængde vand, der skal bruges, kog det og nedkøl til den temperatur, der står på modermælkserstatnings-produktet. Den anbefalede temperatur kan variere fra produkt til produkt.
- Tilsæt pulver, - mængde som anvist på produktet.
- Ryst flasken godt, så pulveret opløses.
- Hæld lidt af indholdet af flasken ud på dit håndled og mærk efter temperaturen før du giver flasken til barnet.
Der bruges kogt vand i de første 4 måneder – og også herefter, hvis blandingen ikke bruges med det sammen, eller der laves flasker til flere måltider. Dette for at nedsætte risikoen for bakterier.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Babyalarm
Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.
Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.
De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...
Kravle
De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.
Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.