Annonce

Annonce

Svar: Mad og mælk - 4 mdr.


17. januar 2012

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære D

Tusind tak for dit brev og dine søde ord til mig. Det er kun dejligt at kunne hjælpe og kun dejligt at både du og din kæreste er glade for mine råd! :)

Det lyder som om at du har fået øget din mælkemængde og som om at din datter derfor nu vil trives rigtig godt med en amning inden hun puttes og dermed en rytme, hvor hun naturligt stille og roligt vil skulle have lidt skemad når hun vågner af en lur og mælk inden hun skal sove igen .. :) Det er rigtig dejligt, at hun allerede nu viser tegn til at kunne trives på denne måde, fordi det naturligt også vil give jer større overblik over dagen det næste stykke tid - og det er dejligt, i forhold til også gerne at ville kunne planlægge bare lidt :)

Du må gerne give din datter lidt skemad, men det skal være små mængder. Der er tale om smagsprøver og selvom du kan øge mængden stille og roligt over nogle dage, så bør du ikke give mere end max ½ dl grød af gangen, når hun ikke er ældre. Det er vigtigt at der stadig er plads til mælk i maven og det er vigtigt at hun ikke får så meget skemad, at I oplever problemer med mavekneb, forstoppelse og lignende. Det har ingen af jer brug for, slet ikke når det nu rent faktisk går så fint :)

Du kan give lidt milde grødtyper som risgrød og majsgrød og når hun virker parat til lidt mere konsistens, så kan du prøve med lidt boghvede, hirse eller quinoagrød. Det laves af flager og giver en mere fnugget konsistens. Start med ren grød og prøv så hen af vejen at variere med lidt forskellige frugtmos som topping. Giv altid lidt vand af kop sammen med grøden, så hun også lærer at drikke af kop (eller lille snapseglas). Start op til frokost og start ikke på to skemåltider dagligt før hun er 5 måneder. Her kan hun så få grød til frokost, som hun er vant til og så kan I starte med lidt grøntsagsmos om aftenen - f.eks mos af gulerod og kartoffel .. :) Det tager vi til den tid :)

Hold fast i de tre lure dagligt og den fine rytme I har fået indarbejdet, det lyder meget meget fint :)

Det er også helt fint at I nu har valgt at supplere amningen med en flaske om aftenen og der er ingen tvivl om at hun jo sover rigtig godt med den lidt mere mættende mælk i maven ... Men, der er dog stor risiko for at det går ud over ...


Annonce

... din mælkemængde, hvis du ikke ammer i 8 timer eller mere ... Derudover så synes jeg hun er for lille til at sove så lang en nattesøvn - det er naturligvis dejligt og der er også børn som indtager så store mængder mælk i dagtiden at det er helt uden betydning hvor meget de sover om natten, men som udgangspunkt ville det være rigtig godt, hvis hun ikke sover mere end 5 højst 6 timer om natten ...

Jeg synes derfor du skal prøve at lægge hende til brystet sen aften inden du selv går i seng. Du behøver sandsynligvis ikke vække hende, men bare tage hende op og lægge hende til og så kan hun spise mere eller mindre i søvne og derefter blive puttet i seng igen. Faktisk vil det også kunne gøre at hun sover lidt længere om morgenen og det kan også betyde at du lettere vil kunne amme hende tidlig morgen og få hende videre i søvnen, for som det er lige nu, så må hun være rigtig godt sulten, når hun vågner fordi hun ikke har spist i så mange timer. Og naturligt så også svær at få til at sove igen, fordi hun er så sulten og virkelig har brug for mælken ...

Alternativet til at tage hende op og give hende mælk sen aften inden du selv går i seng kan være at lægge hende til første gang hun selv melder sig. Det vil sige der hvor du normalt giver hende sutten - ikke lulle hende videre i søvnen men lade hende blive fyldt ekstra op med mælk der, hvorefter hun så kan sove sine 5-6 timer.

En plan kunne se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre (evt. i egen seng:))

Formiddag 8.30: Ammes og puttes til formiddagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 11: Tilbydes smagsprøver på lidt grød, vand af kop eller snapseglas.

Ammes og puttes til middagslur 12/12.30

Eftermiddag 16-16.30: Ammes og sover dagens 3. lur

Aften: Ammes efter behov

Flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften eller først på natten 23-01: Ammes og sover derefter videre til næste morgen tidlig. Det er super flot at hun kan det, men hos jer er det vigtigt at hun ikke sover så mange timer, at hun kommer i underskud med mælken, for det vil også give jer problemer i dagtimerne igen ... Det vil være rigtig godt, hvis hun ammes 6 gange i døgnet.

Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med hende og rigtig god weekend! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Som saedvanligt: Tusind tak for dine dejlige raad og brugbare viden! Det er fantastisk at have dig

Mange hilsner
Camilla


Annonce