Svar: Vågner 3-4 gange i løbet af aftenen og natten
Kære M.
Hvorvidt børn vokser fra deres søvnassociation ... både og. Du har naturligvis ret i at ingen teenagere har brug for at komme op, blive vugget og lullet i søvn, men årsagen er nok ikke at de er teenagere. Årsagen hænger nok mere sammen med, at vi naturligt finder nye og bedre søvnassociationer for barnet i takt med at det bliver ældre og at vi naturligt kommer til et punkt, hvor det er uhensigtmæssigt at vi bærer rundt på vores barn ... for søvnassociationer har teenagere jo stadig brug for, vi voksne har dem også :)
Nå, det var bare lige en lille tanke i forhold til dit afsluttende spørgsmål ... :)
I forhold til jeres dreng nu og de udfordringer I oplever omkring nattesøvnen, så tror jeg ikke det handler så meget om at han har brug for at blive båret, men mere at han har brug for at mærke jer, brug for at vide at I er der, at I ikke har forladt ham.
Netop omkring 16 måneders alderen begynder børn at få lidt bevidsthed om at vi ikke er forsvundet, selvom vi ikke kan ses. Han begynder at have fornemmelse for, at når I afleverer ham i vuggestuen, så kommer I og henter ham igen. Han begynder at have fornemmelse for at I er køkkenet og han er i stuen og at han kan opsøge jer, gå ud til jer, hvis han har brug for jer. det er først nu at han hjernemæssigt begynder at kunne forholde sig til at han ikke er helt forladt og alene, selvom han ikke kan se jer.
Og dette påvirker ham naturligt om natten, ligesom I sandsynligvis også vil kunne mærke at han nogle gange klynger sig lidt ekstra til jer om dagen. Der er et par ting I kan gøre, for at hjælpe ham igennem denne fase, dette udviklingstrin:
Det vil være en rigtig god idé at lege gemmeleg med ham. Det vil være rigtig godt at I skiftes til at gemme jer og at den ene af jer sammen med jeres søn, så leder efter den anden. I må gerne sige små lyde osv. som I kan gå efter. Denne leg er god fordi den netop styrker hans bevidsthed om at I ikke er forsvundet og at han også kan lytte og høre ...
... om I er der et eller andet sted. Så han, når han ligger i sin seng naturligt bedre vil kunne klare, at I er i stuen, ligesom han vil kunne ligge og lytte og vil kunne hører at I er der, at fjernsynet kører, at I klirer med tallerkenerne osv.
Da I har det godt med at sove i samme værelse, så er der ikke grund til at ændre dette. Da han lige nu tydeligt viser behov for jeres nærhed, så er det ikke nogen god løsning at sende ham væk og det største signal han kan sende er netop når han rejser sig i sengen, strækker armene op mod jer og tydeligt med sit kropssprog siger "tag mig op", "gå ikke fra mig". Og det skal naturligvis ikke overhøres. Lyt til jer selv og ikke til jeres venner!
Faktisk vil jeg anbefale at I tager den ene side af hans tremmseng og kobler hans seng til jeres seng. Så kan han blive puttet i egen seng, men stadig have fornemmelsen af at ligge tæt op af jer. Han vil kunne søge jer om natten, han vil selv kunne kravle ud af sin seng og putte sig ind til jer, hvis han vågner og har brug for jer og jeres nærhed og I vil også kunne lægge en beroligende hånd over på ham, hvis I kører at han småklynker og sover uroligt og på den måde lige lade ham mærke at I er der og få ham videre i søvnen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Han drømmer meget og børn i jeres drengs alder, vil ofte drømme om adskillelse. Han vil drømme om at blive væk fra jer, at han ikke kan finde jer, at I er forsvundet, at han savner jer og leder efter jer. Og netop derfor er det super godt og vigtigt at vise ham at I er der og kunne berolige ham, så han i sin underbevidsthed registrerer at alt er okay og derfor sover videre - uden at I behøver stige ud af sengen og gå rundt med ham om natten :)
Det er slet ikke et spørgsmål om hvorlænge han må græde eller hvordan man får ham til at blive liggende i sin seng, når han tydeligt vil op og mærke jer - det er et spørgsmål om at finde en løsning, som tilgodeser alle behov og det synes jeg ovenstående gør ... :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Rotavirus
Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.
Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...
Tommelfinger - sutte på
Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.
At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.